Volledig scherm
© Milan Rinck

Twaalfduizend bezoekers 1e weekend Museum Rotterdam

Op het openingsweekend van Museum Rotterdam zijn 12.000 bezoekers afgekomen. Na drie jaar pop up-tentoonstellingen op wisselende locaties heeft het museum een vaste plek gekregen in Het Timmerhuis. Het hele weekend kon het publiek gratis naar binnen.

Burgemeester Aboutaleb met zijn miniatuur-evenbeeld.
Volledig scherm
Burgemeester Aboutaleb met zijn miniatuur-evenbeeld. © Marco de Swart

Sinds vrijdagavond staat het rijendik voor de entree, constateert directeur Paul van de Laar. ,,Precies daar waar het hoort: in het hart van de stad Rotterdam, temidden van winkels, horeca en flanerend publiek.'' Tot 2012 was het cultuurhistorische museum op twee locaties gevestigd: in het Schielandshuis in het centrum en in het pand de Dubbelde Palmboom in Delfshaven. Door bezuinigingen moesten beide vestigingen sluiten.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb opende het museum door een 3D-print van zijn eigen buste aan een nog lege museummuur te bevestigen. Het voormalig 'Historisch' zet in het kersverse onderkomen aan het Rodezand de Maasstad letterlijk op een voetstuk. Te beginnen met de jonge ondernemer Marco, de Turks-Nederlandse modeontwerpster Zeynep, de Bulgaarse arbeidsmigrant Kamen, moestuinman Max en de Antilliaanse speeltuinvrijwilliger Joyce.

Diversiteit 
Zij kregen een standbeeld in het entreegebied achter het postkantoor en de bedoeling is dat daar later meer exemplaren bij komen. ,,Diversiteit is leidraad in onze visie op de stad,'' verklaart museumdirecteur Paul van de Laar. ,,Rotterdam heeft misschien niet zoveel historische gebouwen als bijvoorbeeld Amsterdam of Gouda, maar we hebben wel een enorme rijkdom in onze bevolking.''

Volg AD Rotterdams Dagblad ook op Facebook.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam