Volledig scherm
Politie doet onderzoek in de uitgebrande auto, waarin het lichaam van Caroline van Toledo werd gevonden. © Archieffoto ANP/MediaTv

Twee ‘nieuwe’ verdachten in beeld bij het OM voor kofferbakmoord

De zoveelste pro forma-zitting in het proces tegen Briellenaar Leon van M. (41) die wordt verdacht van de brute moord op Caroline van Toledo (35) in 2005, heeft een onverwachte wending gekregen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zojuist bekendgemaakt nog twee andere mannen aan te merken als verdachten in de geruchtmakende zaak.

Het gaat om Humprey K. (38) en Erik Jan van M. (38), die eerder al bij de politie in beeld zijn geweest voor betrokkenheid bij de moord. Ze werden destijds ook al als verdachten beschouwd, maar wegens gebrek aan bewijs moest de zaak tegen hen worden geseponeerd. Naar aanleiding van de verklaringen die nu door de anonieme getuige in de verhoren bij de rechter-commissaris zijn afgelegd, krijgen C. en Van M. opnieuw door het OM het predicaat ‘verdachte’ opgeplakt.

De onbekende getuige die nu even de hoofdrol opeist, meldde zich onlangs pas – veertien jaar na de moord op de vrouw uit Oostvoorne – bij de politie en legde verklaringen af die belastend zijn voor Leon van M. De nieuwe getuige wil anoniem blijven, omdat naar zijn/haar zeggen sprake is van bedreigingen. Hij of zij is de vierde getuige die in het nadeel van Van M. verklaart. De Briellenaar zou in het verleden tegen meerdere personen zijn mond voorbij hebben gepraat over de lugubere moordzaak en de rol die hij daarbij zou hebben gespeeld.

Klappen

Van M. zou zich destijds hebben laten ontvallen dat zijn jongere broer Erik-Jan en Humprey K. Caroline klappen hadden gegeven en dat Leon was gebeld ‘om de rommel’ op te ruimen. Leon zou Van Toledo in de kofferbak van haar auto hebben gestopt, ermee naar recreatiepark Kruininger Gors zijn gereden en de wagen daar in brand hebben gestoken. Volgens een getuige zou zij toen nog in leven zijn geweest. Volgens de advocaat is dat uit het onderzoek niet vast komen te staan.

Justitie heeft zojuist aangegeven dat drie getuigen die eerder belastend over Leon van M. hebben verklaard en op de nominatie staan opnieuw te worden gehoord, zijn bedreigd door Van M. Volgens de aanklager bestaat er ook vluchtgevaar. Daarom is de rechtbank gevraagd Leon van M. weer in voorlopige hechtenis te nemen en dus opnieuw vast te zetten.  Kort daarvoor had Van M., die een enkelband draagt,  juist verzocht meer vrijheden te mogen krijgen.  

Meer vrijheid

Leon van M., die met een enkelband loopt, vroeg de rechtbank of zijn vrijheden kunnen worden verruimd. Hij zei dat van hem wordt verlangd dat hij meer uren op zijn werk maakt maar dat dat vanwege de enkelband niet mogelijk is. De officier van justitie stelde daarop vast dat Van M. alleen vrijwilligerswerk doet en nergens een officieel document is waaruit blijkt dat hij meer uren zou moeten draaien. 

Sterker nog, de aanklager vroeg de rechtbank Leon van M. opnieuw in voorlopige hechtenis te nemen. Volgens haar zijn drie getuigen die eerder al in het nadeel van Van M. hebben verklaard en bij de behandeling van de rechtszaak als getuigen ondervraagd zullen worden, door hem bedreigd. Bovendien bestaat volgens de aanklager ook vluchtgevaar. ,,Leon moet weer vast komen te zitten.’’

Uiteindelijk wees de rechtbank na enige beraad aan het begin van de avond het verzoek van de aanklager af. Van M. blijft op vrije voeten. Het proces gaat verder in september. De rechtbank verwacht dan met de inhoudelijke behandeling van de zaak te kunnen beginnen. Er worden in totaal vijf dagen voor uitgetrokken. 

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
4208 stemmen