Volledig scherm
Een van de actievoerders raakte gewond, toen de politie ingreep na het gooien van vuurwerk naar de anti-Zwarte Piet demonstranten © Mediatv

Twee verdachten vrij na confrontaties bij intocht, twee verdachten nog vast

Twee verdachten die gisteren zijn opgepakt na de aanval op de Erasmusbrug op anti-Zwarte Piet demonstranten zitten nog vast. Twee andere verdachten, onder wie de aanvoerder van het protest, zijn vrijgelaten.

Dat meldt de Rotterdamse politie. Het onderzoek naar het incident op de Erasmusbrug loopt nog. Toen de actievoerders tegen Zwarte Piet terugliepen naar het Wilhelminaplein, juist op het moment dat Sinterklaas onder de brug voet aan land zette, stapten meerdere mannen uit auto’s die voor het rode verkeerslicht stonden. Zij gooiden een rookbom en zouden de actievoerders met eieren hebben bestookt. De feestvierende kinderen merkten hier niets van.

Twee van de mannen zijn opgepakt. De auto’s met de andere inzittenden reden door. De politie kan niet zeggen of de actie was gepland, of dat het een toevallige samenloop van omstandigheden kwam waardoor de voorstanders van Zwarte Piet toevallig net op dat moment voor het rode licht stonden. Zij hadden meerdere dozen met eieren bij zich, zo bleek.

Gewonde

De aanvoerder van het protest liep tijdens de schermutselingen af op de actievoerders. Hij werd opgepakt voor het verstoren van de openbare orde maar mocht later weer gaan. De politie greep met getrokken wapenstok in bij de confrontatie tussen de twee groepen. Hierbij raakte een actievoerder gewond aan zijn lip.

De vierde verdachte werd ruim een uur voor het incident op de Erasmusbrug opgepakt. Deze man zou een anti-Zwarte Piet activist een trap hebben gegeven, toen die onder de brug hielp om het grote spandoek met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’ op te hangen. Deze verdachte droeg een muts met de letters SCF. Dit is de harde kern van Feyenoord, maar zou volgens bronnen geen bekend lid zijn.

Aan het einde van de middag was er ook nog een verrassingsactie op het Grote Kerkplein in het Rotterdamse centrum. Hierbij pakte een beveiliger van het grote sinterklaasfeest een spandoek af. Op sociale media kondigen actievoerders aan hier aangifte van te zullen doen. Verder waren er nep-zwarte pieten van het extreem-rechtse Voorpost actief tijdens de intocht.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
4202 stemmen