Volledig scherm
De Tweede Kamer weigert de 'leidingtaks', die leidt tot extra energiekosten voor alle huishoudens in Rijnmond, meteen af te schaffen. © AD/William Hoogteyling

Tweede Kamer weigert direct afschaffen 'leidingtaks'

Slecht nieuws voor inwoners van gemeenten in deze regio die geen belasting heffen op ondergrondse leidingen en kabels. De Tweede Kamer weigert deze belasting, die leidt tot extra energiekosten voor alle huishoudens in Rijnmond, meteen af te schaffen. Dat bleek vanavond tijdens een debat hierover in de Kamer.

Pvda en VVD willen alleen de termijn van tien jaar die gemeenten nog hebben om deze belasting te heffen, halveren naar 5 jaar. Het CDA pleitte er nog voor om deze termijn terug te brengen naar 2 jaar, maar kreeg daar geen steun voor.

Ook het pleidooi van de gemeente Capelle aan den IJssel en 90 andere gemeenten die deze belasting niet heffen om hun inwoners te ontzien, haalt het niet.

Nu rekenen netbeheerders als Stedin de kosten door aan al hun klanten, dus ook inwoners van gemeenten die niet profiteren van leidingtaks. Hier verandering in aanbrengen zou het rijk 10 tot 15 miljoen euro kosten, aldus minister Plasterk.