Volledig scherm
© ANP

Tweede Maasvlakte viert lustrum: de cijfers

De Tweede Maasvlakte bestaat vandaag precies vijf jaar. Waar tien jaar geleden nog vissen zwommen, komen nu dagelijks duizenden containers binnen.

365 miljoen kubieke meter zand, ruim 250 keer de Kuip tot de nok toe gevuld. Zoveel zand is er tot 2035 nodig om de Tweede Maasvlakte volledig af te maken. Met de 240 miljoen kubieke meter zand die tot nu toe gebruikt is, is er de afgelopen jaren al een goed begin gemaakt. Het gebied heeft op dit moment een oppervlakte van 2000 hectare, vergelijkbaar met Schiphol en Disneyland Parijs.

Maar het zijn niet alleen de modernste containerterminals of de grootste zeeschepen op aarde die het gebied gebruiken. Dierenliefhebbers kunnen er hun hart ophalen aan de vogels en zeehonden, watersporters gebruiken het gebied veelvuldig en ook strandgangers maken veel gebruik van de Tweede Maasvlakte.

Het Havenbedrijf zette enkele feiten over de Tweede Maasvlakte op een rijtje:

Volledig scherm
Een schip baggert in 2012 grond in de zee voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte. © ANP

- Door de Maasvlakte 2 is de Rotterdamse haven qua oppervlakte 20 procent gegroeid, van 10.000 naar 12.000 hectare (even groot als ongeveer 18.000 voetbalvelden).
- De helft van het gebied bestaat uit bedrijfsterreinen, de andere helft is infrastructuur.
- Wanneer de Tweede Maasvlakte volledig operationeel is, kunnen er jaarlijks 17 miljoen containers worden verwerkt.
- De verwachting is dat het gebied uiteindelijk voor zo’n 6.200 extra banen gaat zorgen. Nog eens 10.000 nieuwe banen hangen indirect samen met de ontwikkeling van het gebied.

Tijdens het vijfjarig bestaan besteedde het AD uiteraard ook de nodige aandacht aan de Tweede Maasvlakte. En daar zaten bijzondere berichten bij: zo werd twee jaar geleden bekend dat zonder de moord op Pim Fortuyn, de Tweede Maasvlakte er wellicht nooit was gekomen. Of de keer dat een stukje kaak van een makaak-aapje werd aangetroffen. Het bleek niet de enige keer dat er overblijfselen van dieren boven water komen, zoals deze schedels van krokodillen. En onlangs ontving FutureLand, het informatiecentrum van het Havenbedrijf Rotterdam, de miljoenste bezoeker.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam