Volledig scherm
In de eerste plaats wordt alleen de verwarming van het gas afgekoppeld. © ANP

Tweeduizend huizen ‘van het gas’ in IJsselmonde

In Rotterdam-IJsselmonde worden 2000 woningen gasloos gemaakt, melden corporatie Woonbron en energiebedrijf Nuon. ,,De grootste warmtedeal die in de bestaande bouw tot op heden is gesloten in Nederland.’’ Het gaat om tien appartementencomplexen, bijvoorbeeld aan de Heindijk en  de Herenwaard. 

De werkzaamheden beginnen vanaf 2020, de verwachting is dat de CO2-uitstoot van de 2000 woningen met 75 procent zal worden verminderd. ,,Er wordt veel gesproken en geschreven over het gasloos maken van woningen, maar wij gaan het op grote schaal doen,’’ aldus Woonbron en Nuon.

Toch valt er wel wat op af te dingen. In de eerste plaats wordt alleen de verwarming van het gas afgekoppeld. Dat is relatief eenvoudig, omdat de wooncomplexen worden verwarmd door een centrale gasketel. De gebouwen worden aangesloten op het Rotterdamse warmtenet, dat wordt gestookt met restwarmte van de Rotterdamse haven. ,,De bewoners merken er niet zoveel van, want we komen niet bij de mensen thuis binnen’’, zegt Woonbron-voorlichter Suzanne Biekart. Ze wil niet zeggen hoe groot de investering is.

Koken op gas 

Het is de bedoeling om ook het koken op gas te schrappen. ,,Daar zijn we mee bezig. We hopen snel meer duidelijkheid te kunnen geven over elektrisch koken.’’ Dat zal een meer ingrijpende verbouwing zijn, zegt Biekart.

De stadsbestuur heeft tot doel om 10.000 woningen van het gas te halen. ,,Het aardgasvrij maken van woningen hier is een mooie start om een groot deel van IJsselmonde van het aardgas te halen,’’ zegt Petra de Groene, directeur Duurzaamheid bij de gemeente Rotterdam.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6911 stemmen