Volledig scherm
Willij van der Linden en haar zoon Spring. © Roel Dijkstra

Twintig jaar oude Tovertunnel opgekalefaterd

De Tovertunnel is beter dan ooit, concludeert de maakster én restaurator van de kleurige doorgang in Delfshaven. Kunstenares Willij van der Linden heeft de Tovertunnel de afgelopen weken opnieuw beschilderd.

Een groot deel van de tunnel heeft een andere kleur gekregen, maar sommige stukjes zijn nog nét als voor de opfrisbeurt. ,,Mensen kunnen niet zo goed tegen verandering", zegt Van der Linden. ,,Ze houden van ijkpunten. Voor de rest zijn we aan het freaken geslagen. We hebben het helemaal omgegooid."

De tunnel is ruim twintig jaar oud. ,,Ik maakte hem voor mijn kinderen", vertelde Van der Linden eerder al eens tegen deze krant. ,,Omdat ze gingen huilen als ze er liepen. Er was geen licht, er lagen zwervers." Ze maakte er een kleurige wandeling van, met neonlicht.

Eind vorig jaar trok Van der Linden aan de bel omdat haar project dreigde te verdwijnen. De tunnel zou overbodig worden als er even verderop een doorgang zou komen tussen de Voorhaven en de Schans.

Sommige buurtbewoners vinden de Tovertunnel maar niks. Het zou er bovendien onveilig zijn. Om die reden is de tunnel 's nachts afgesloten met een hek.

Eetfeest

De nieuwe Tovertunnel is net op tijd klaar voor Ketels aan de Kade, het eetfeest dat dit weekeinde in Delfshaven losbarst.

Van der Linden blijft strijden. Ze heeft een 13-jarige jongen gevonden die dagelijks het hek van de tunnel open en dicht wil doen, tegen een vergoedinkje, maar dat blijkt in de praktijk lastig

Van der Linden: ,,Ik heb Aboutaleb een brief geschreven. Tot nu toe zorgen vrijwilligers voor het hek, maar die kunnen niet altijd vroeg opstaan. De gemeente heeft die hekken er zelf voorgezet, dan moet ze ook zorgen dat ze open en dicht gaan."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam