Uitbraak van gevreesde Engelse variant blijft uit in Lansingerland
VideoEr is geen grote uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in de gemeente Lansingerland. Dat blijkt uit de historische testoperatie, waaraan bijna 45.000 inwoners meededen. Vooral op basisschool Willibrord in Bergschenhoek heeft de coronamutatie veel mensen besmet, terwijl alle regels werden gevolgd. Dit suggereert dat de variant inderdaad besmettelijker is, aldus de GGD.
Delen per e-mail
In totaal zijn de monsters van 27.000 inwoners geanalyseerd. Hiervan zijn er 242 positief, 12 procent heeft de Britse variant. Deze heeft dus nog niet de overhand gekregen. Het percentage, dat ongeveer gelijk is aan het landelijk gemiddelde, kan nog oplopen. Het onderzoek van het Erasmus MC, dat speurt naar de variant van het virus, is nog niet klaar.
Het Outbreak Management Team (OMT) schat in dat de Britse variant in heel Nederland in maart de overhand zal hebben, omdat deze coronamutatie mogelijk besmettelijker is. Vooralsnog is dit in Lansingerland, waar begin november de eerste uitbraak was op de rooms-katholieke basisschool Willibrord, niet het geval.
Vooral op school
De Britse variant lijkt vooral op die school flink te zijn verspreid onder leerkrachten, leerlingen maar ook binnen hun gezinnen. ,,Dit maakt de aanname dat deze variant besmettelijker is dan de ’gewone’ variant waarschijnlijker’’, stelt Saskia Baas, directeur van de GGD Rotterdam-Rijnmond in een persverklaring. In totaal raakten er in korte tijd 46 mensen besmet met de Britse variant. De school ging dicht omdat het aantal besmettingen snel opliep.
Dit maakt de aanname dat deze variant besmettelijker is dan de ’gewone’ variant waarschijnlijker.
De grote vraag of kinderen een grotere rol spelen bij de verspreiding, blijft nog onbeantwoord. Het antwoord is belangrijk om te weten wanneer en hoe de scholen weer open kunnen. De komende twee weken wordt nog hard gewerkt aan de analyse van alle gegevens.
,,De eindanalyse is ook gericht op de vraag of de Britse variant zich onder kinderen nu anders gedraagt’’, zegt Marion Koopmans van het Erasmus MC in het bericht van de GGD. Koopmans is op dit moment in China. ,,De informatie wordt gedeeld met het OMT om mee te nemen in de advisering.’’ Vooralsnog zijn de scholen dicht tot 8 februari maar er is veel druk dit te vervroegen.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Rol van kinderen
De GGD stelt dat basisschool Willibrord zich goed aan de coronaregels heeft gehouden. Dit zou betekenen dat leerkrachten en ouders geen direct contact hadden, maar alleen via de kinderen. Die zouden dan hun ouders hebben besmet. ‘Uit gesprekken met de school bleek dat de geldende coronamaatregelen goed nageleefd werden’, aldus de GGD. ‘Dit suggereert dat de Britse variant besmettelijker is, waardoor de verspreiding sneller gaat.’
Uit gesprekken met de school bleek dat de geldende coronamaatregelen goed nageleefd werden. Dit suggereert dat de Britse variant besmettelijker is.
Op basis van het onderzoek is er geen duidelijke bron gevonden waardoor de Britse variant in Lansingerland terechtkwam. Er zijn verschillende Britse varianten gevonden. Dit wijst erop dat er meerdere personen besmet naar Nederland kwamen, mogelijke is er een link met de tuinbouwsector in de gemeente.
Zonder klachten
Wat ook weer blijkt in dit onderzoek, is dat mensen die geen klachten hebben toch besmet kunnen zijn. Die waren zonder massaal testen niet aan het licht gekomen. Lansingerland was de eerste testoperatie van deze omvang. Minder dan één procent van de deelnemers waren positief maar kan nu wel thuisblijven om het virus te stoppen. Mogelijk hadden zij zich anders nooit laten testen.
,,Het onderstreept hoe belangrijk het voor iedereen is om zich aan de maatregelen te houden. Ook zonder klachten kun je besmet zijn met het coronavirus en ben je dus besmettelijk voor anderen”, stelt Ewout Fanoy, arts infectieziektebestrijding van de GGD.
Het onderstreept hoe belangrijk het voor iedereen is om zich aan de maatregelen te houden.
Uitbraak school
Eind december bleek bij de uitbraak op de Willibrordschool de Britse variant een rol te spelen. Uiteindelijk lieten 684 docenten, kinderen, ouders en huisgenoten zich testen. Een kleine 10 procent testte positief, van hen hadden er 24 de Britse variant. Daarbij zaten ook leerkrachten van een andere school.
Hierop gingen 1200 medewerkers, kinderen en hun huisgenoten van omliggende scholen en kinderdagverblijven naar de teststraat. Ook wie geen klachten had, werd getest. Van hen bleek 2 procent bleek positief, dus ruim twintig bezoekers. Slechts één van hen bleek besmet te zijn met de Britse variant. Vervolgens kwam er een derde testronde, waarin álle ruim 63.000 inwoners van Lansingerland een uitnodiging kregen om zich te laten testen.
Het massale testen waarmee Lansingerland de primeur had, loopt ten einde. De drie extra locaties in Lansingerland zijn nu dicht. Wie nog wil meedoen met het massale testen, kan tot en met zaterdag een afspraak maken. Deze afspraken kunnen alleen worden ingepland op de XL-teststraat bij Rotterdam The Hague Airport.
De gemeente bedankt de vele inwoners die hebben meegedaan aan het onderzoek, of dat op korte termijn nog doen. De opkomst van ruim zeventig procent is hoog. ‘Jong en oud is op de testlocatie langsgekomen. De testbereidheid in Lansingerland bleek erg groot’, stelt de gemeente op haar website.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Overval op 89-jarige vrouw mislukt omdat ze van schrik geen woord kan uitbrengen
Een overval op een 89-jarige vrouw in haar woning op De Marnix in Hellevoetsluis is vanmorgen mislukt. De dader wilde haar pinpas en geld, maar de vrouw was zo geschrokken dat ze geen woord kon uitbrengen. Daarop vertrok de man. -
Verkiezingsposters met Mark Rutte in Rotterdam beklad met Hitlersnor: ‘Dit slaat nergens op’
Verkiezingsposters van de VVD met Mark Rutte zijn in Rotterdam beklad. De foto van de demissionair premier is door vandalen aan de Statenweg voorzien van een zwart Hitlersnorretje. -
Koken & Eten
Bodempje melk over? Dit kun je ermee doen
Volgens het Voedingcentrum verdwijnt er per persoon gemiddeld 14 liter aan vloeibare zuivelproducten per jaar in de gootsteen. Dat is ongeveer 238 miljoen liter. Onnodig vinden deze koks, want met een klein beetje melk kun je ontzettend veel dingen doen. -
Milieuvervuiling door autobanden in 2050 opgelost, zegt Michelin
Over 30 jaar zullen autobanden niet langer het milieu vervuilen. Dat belooft Michelin, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld. -
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten.
-
PREMIUMvideo
Historische testoperatie is begonnen: ‘Ik doe mee zodat de scholen weer snel open kunnen’
Eigenlijk had de 8-jarige Jack geen zin. Maar toch meldde hij zich gisterochtend als een van de eersten bij de tijdelijke testlocatie in Lansingerland. Ruim 63.000 inwoners van deze gemeente kregen als eersten in Nederland de oproep om zich állemaal te laten testen. Ook als ze geen klachten hebben. Waarom de jonge Jack toch ging? ,,Zodat de scholen weer open kunnen.’’ -
PREMIUM
Rotterdamse woningmarkt is oververhit: ‘Voor een huis dat wij voor vijf ton aanboden, is 600.000 euro betaald’
-
PREMIUM
In Lansingerland wordt massaal getest, maar van een grote uitbraak lijkt nog geen sprake
Het massale testen in Lansingerland heeft geen mega-uitbraak met de Britse variant van het coronavirus aan het licht gebracht. Tienduizenden Lansingerlanders deden afgelopen dagen mee aan de historische testoperatie. Het resultaat van het massale testen samen met de gewone testen bij klachten: ruim honderd besmettingen sinds de operatie begon.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam