Volledig scherm
Honderden mannen en vrouwen in de regio Rotterdam worden gedwongen tot prostitutie. © ANP

Uitbuiting in de regio gebeurt 'op grote schaal'

Honderden mannen en vrouwen in de regio Rotterdam worden uitgebuit. Ze worden gedwongen tot prostitutie, aan het werk gezet, of aangezet tot het plegen van strafbare feiten. Deskundigen stellen dat de problemen veel groter zijn dan nu bekend. De slachtoffers die in beeld zijn, zijn nog maar het topje van de ijsberg.

Dat bleek gisteren tijdens de Regionale Conferentie Mensenhandel in Capelle aan den IJssel. De burgemeesters van 32 gemeenten in de regio starten een gezamenlijke aanpak om mensenhandel uit te roeien. De politie, het Openbaar Ministerie en maatschappelijke organisaties zijn daarbij betrokken. Het eerste doel is om de zichtbaarheid van mensenhandel te vergroten.

Dagelijks 

,,Wij spreken dagelijks slachtoffers van mensenhandel”, vertelt Steffie van de Lande, zorgcoördinator bij Humanitas Expertisecentrum Seksualiteit Sekswerk en Mensenhandel in Rotterdam. ,,Wat zorgelijk is, is dat dit alleen nog maar de slachtoffers zijn die ons weten te vinden. Er zijn er nog zoveel meer die niet weten welke rechten ze hebben of zich niet durven te melden uit angst voor de gevolgen.”

Van de Lande treft meisjes van 14 jaar oud die al jaren als prostituee hebben gewerkt nadat ze in handen vielen van een loverboy. Veel van het illegale sekswerk speelt zich tegenwoordig af op internet, waardoor het lastig is om te signaleren.

Onzichtbaar

Ina Hut, directeur Landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha), stelt dat mensenhandel overal voorkomt. ,,Ook in kleine gemeenten waar je het misschien niet zou verwachten. Het gebeurt vaak op plekken die onzichtbaar zijn. In de Rotterdamse haven vindt bijvoorbeeld veel arbeidsuitbuiting plaats. En op cruiseschepen. Het zou goed zijn als iedereen er meer alert op wordt. Dat het je opvalt als een medewerker op zo’n schip de hele week 17 uur per dag werkt en je dat vervolgens meldt bij de politie.”

Beleid

De aanpak van de gemeenten is erop gericht om de problemen in beeld te krijgen, daar beleid voor te maken en meer voorlichting te geven over mensenhandel. ,,Wij krijgen jaarlijks rond de duizend slachtoffers binnen, maar dat is maar een fractie van het totaal. Ik denk dat het in de Rotterdamse regio op grote schaal speelt”, aldus Hut. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam