Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

‘Uithaler’ van partij 244 kilo cocaïne hangt vijf jaar cel boven hoofd

Een 24-jarige Rotterdammer heeft vandaag een gevangenisstraf van vijf jaar tegen zich horen eisen voor de invoer van een partij drugs. Het ging om 244 kilo cocaïne. Justitie beschuldigt hem er van de coke uit een container te hebben gehaald.

De man werd vorig jaar op de vroege ochtend van de dag voor kerst gepakt op de terminal van Uniport in de Rotterdamse haven. Hij was op de vlucht voor de politie gegaan en dook het water in. Bij een opengebroken container waarin watermeloenen uit Brazilië in waren vervoerd, werden meerdere tassen aangetroffen met daarin cocaïne. Tevens werden verder op het terrein nog wat pakketten met coke gevonden. De politie stuitte ook op handschoenen waarvan uit onderzoek bleek dat er DNA-sporen van de verdachte op zaten. Uit camerabeelden zou blijken dat de verdachte al lopend de handschoenen uitdeed en die op straat gooide.

Vermoedelijk was de verdachte niet alleen op de terminal. Een getuige had meerdere mannen gezien tussen de containers, maar alleen de Rotterdammer werd gevonden. Hij zat op een balk bij de kade en had het na zijn duik zo koud gekregen dat hij onderkoelingsverschijnselen vertoonde.   

Bedreiging

De werd man is ook nog een bedreiging, daterend van de vorige zomer, ten laste gelegd. De Rotterdammer zou met een vuurwapen een ander hebben gedwongen te knielen en zijn zakken leeg te maken. Het misdrijf werd vastgelegd door beelden cameratoezicht en daarop werd de verdachte, een bekende van de politie, herkend. De man heeft al een stevig strafblad waarvan de eerste feiten al op 13-jarige leeftijd werden gepleegd.

De strafeis werd vooral gebaseerd op de smokkel van 244 kilo. ,,Een grote hoeveelheid’’, stelde de officier van justitie. ,,Als je dan met de grote jongens wil meedoen en het gaat mis dan hoort daar ook een grote straf bij.’’

De rechtbank doet 1 oktober uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam