Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Rijnhout Media

Uitkeren winst door zorgbedrijven ‘zeer kwalijk’

Leefbaar Rotterdam, Nida en Partij voor de Dieren vinden het ‘zeer kwalijk’ dat Rotterdamse zorgbedrijven winst als dividend uitkeren aan aandeelhouders. Zij stellen dat in reactie op het nieuws dat sommige organisaties grote winsten maken in een sector waar anderen elk dubbeltje moeten omdraaien.

De programma’s Pointer en Reporter Radio van KRO-NCRV en de website Follow The Money zetten vorige week op een rij welke zorginstellingen opvallende winsten maken. Daaronder zitten achttien bedrijven in de Rotterdamse regio. Tegelijkertijd lopen er onderzoeken naar fraude bij bedrijven in de wijkverpleging van landelijke toezichthouders en zorgverzekeraars.

Onrechtmatigheden

Quote

De signalen over Thuiszorg Naborgh vormden, afgezet tegen signalen over andere zorgaanbie­ders, tot nu toe onvoldoen­de basis voor het uitvoeren van een onderzoek door de GGD

Woordvoerder

Een deel van de zorg komt echter uit de kas van de gemeente. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp in huis. De GGD Rotterdam-Rijnmond stelt dat zij in de regio alleen toezicht houden op de kwaliteit van deze WMO-zorg. Als het gaat om ‘onrechtmatigheden’ zijn de gemeenten zelf aan zet. Wel wisselen de GGD en de gemeenten signalen uit. 

Over Thuiszorg Naborgh, een van de Rotterdamse organisaties die in het onderzoek naar voren kwam, zijn er twee maal signalen uitgewisseld. ,,De signalen over Thuiszorg Naborgh vormden, afgezet tegen signalen over andere zorgaanbieders, tot nu toe onvoldoende basis voor het uitvoeren van een onderzoek door de GGD’’, stelt een woordvoerder.

Uit de jaarrekening blijkt dat bij deze Rotterdamse zorgclub in 2017 een bestuursvergoeding van 240.000 euro en een miljoen aan dividend is uitgekeerd, beide aan de bv van de eigenaar. Advocaat Peter Schouten stelt dat deze jaarrekening een ‘onjuiste weergave’ geeft. Van fraude zou geen sprake zijn. De drie politieke partijen noemen het uitkeren van winst als dividend ‘zeer kwalijk’. ,,Dit raakt de fundamentele discussie over de persoonlijke verrijking met publiek geld.’’

 Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam