Volledig scherm
Wilma Verver. © AD/Marco de Swart

'Uitspraak in zaak Verver desastreus voor BING'

Ruim drie jaar na haar vertrek hangt de schaduw van Wilma Verver nog steeds boven Schiedam. Gisteren bepaalde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat het in opdracht van de gemeente Schiedam uitgevoerde integriteitsonderzoek deels onzorgvuldig is uitgevoerd. ,,Dit bezorgt de accountants reputatieschade,'' stelt hoogleraar Forensische Accountancy Marcel Pheijffer vandaag in het AD Rotterdams Dagblad.

Quote

De reputatie­scha­de is enorm.

Marcel Pheijffer (Nyenrode, Universiteit Leiden)

De gevolgen van de uitspraak voor BING zijn desastreus, meent hoogleraar Forensische Accountancy Marcel Pheijffer (Nyenrode, Universiteit Leiden).

,,De reputatieschade is enorm. De rechters hebben in duidelijke bewoordingen geoordeeld dat het accountantswerk in strijd was met beginselen van deskundigheid, zorgvuldigheid en objectiviteit. Bijvoorbeeld omdat relevante zaken door de accountant zijn weggelaten en conclusies ongenuanceerd zijn weergegeven. De conclusie dat de accountant zijn beroep in diskrediet heeft gebracht, laat aan duidelijkheid niets te wensen over.'''

Prullenmand
De uitspraak van het CBb is opvallend, aangezien de Accountantskamer dezelfde klachten van Wilma Verver in eerste instantie grotendeels naar de prullenmand verwees. De Accountantskamer is de tuchtrechtelijke instantie die klachten tegen accountants beoordeelt. Het CBb is de organisatie waar burgers hoger beroep tegen een uitspraak van de Accountantskamer kunnen indienen.

Het onderzoek van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) startte na onthullingen in deze krant over Ververs bestuursstijl. Onafhankelijk van elkaar beschuldigden ambtenaren en andere betrokkenen Verver van het organiseren van een gemeentelijke boycot tegen het Schiedamse bedrijf Van den Tempel Bouw & Ontwikkeling. Verver zou ambtenaren zwaar onder druk hebben gezet de banden met de aannemer te verbreken, luidde de noodkreet uit het stadskantoor.

Lees vandaag meer over de zaak in het AD Rotterdams Dagblad.


In samenwerking met indebuurt Rotterdam