Volledig scherm
Er komen voorlopig geen windmolens langs de N57. © Jerry Lampen

Uitstel voor windmolens langs de N57

Als het aan een meerderheid van Provinciale Staten in Zuid-Holland ligt, wordt het plan om windmolens te bouwen langs de N57 bij Hellevoetsluis uitgesteld. Dat werd vanmorgen duidelijk tijdens een debat over de regionale windplannen in de Staten. De betrokken gemeenten zullen wel voor een alternatief moeten zorgen.

Tegen de komst van de turbines aan de zuidkant van de provinciale weg N57 bij Hellevoetsluis bestaat veel verzet. Niet alleen van omwonenden, maar ook van recreatie-ondernemers uit Rockanje. Zij pleiten er al langer voor de windmolens te verkassen naar de Haringvlietdam, ten zuiden van Voorne-Putten. Voor die plek is echter nog wel ecologisch onderzoek nodig. De Staten waren ook kritisch over de andere plekken. Ook in Rotterdam-Charlois, Barendrecht en Albrandswaard levert de komst van windmolens weerstand op.

Gedeputeerde Adri Bom (CDA) wees erop dat er 150 megaWatt aan turbines nodig is in de Rotterdamse regio. ,,Een deel daarvan zal op Voorne-Putten en ook in Hellevoetsluis moeten komen. De hele regio is verantwoordelijk.’’ Volgens haar is de gemeente Hellevoetsluis nu weer aan zet om met andere plannen te komen. Als alternatieve plekken noemde de bestuurder de Berenplaat en Zuidland.

De 17 plaatsen die Gedeputeerde Staten voor ogen heeft, moeten samen goed zijn voor ongeveer 40 windmolens. Die zouden er volgens de provincie binnen drie jaar kunnen staan.

Voorafgaand aan het Statendebat mochten omwonenden inspreken. Inwoners van Hellevoetsluis, Westvoorne, Albrandswaard en Barendrecht gaven aan tegen de plannen voor windmolens in hun gemeenten te zijn. De insprekers wezen de Staten erop dat de voorstellen niet op draagvlak onder de bevolking kunnen rekenen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam