Volledig scherm
De Rotterdamse gemeenteraad heeft vandaag unaniem ingestemd met een raadsenquête naar de aanhoudende problemen bij het Warmtebedrijf Rotterdam. © Jan de Groen

Unaniem ingestemd met raadsenquête naar problemen bij het Warmtebedrijf

De Rotterdamse gemeenteraad heeft vandaag unaniem ingestemd met een raadsenquête naar de aanhoudende problemen bij het Warmtebedrijf Rotterdam.

Een enquête geldt als het zwaarste middel dat een gemeenteraad ter beschikking heeft om onderzoek te doen. Een commissie kan betrokkenen in het openbaar en onder ede verhoren. ,,De vragen die we hebben gaan terug tot 2005, tot de oprichting van het Warmtebedrijf. Waar is het misgegaan, hoe zijn de besluiten genomen?’’ zei VVD-raadslid Jan-Willem Verheij.

Het Warmtebedrijf was opgericht om overtollige hitte uit de haven (zogenoemde restwarmte) aan te wenden voor de verwarming van woningen en bedrijven. De gemeente heeft al zo’n 200 miljoen in het project gestoken. Maar het is tot nu zwaar verliesgevend geweest, nu zo’n 6 miljoen euro per jaar. Het Warmtebedrijf zag de redding in de levering van warmte aan de gemeente Leiden, maar dat is ook mislukt. Een faillissement is geen serieuze optie, want dat kan wel 500 miljoen euro kosten.

Onlangs deed de Rotterdamse rekenkamer onderzoek naar de afgelopen drie jaar van het Warmtebedrijf. De conclusie was dat ‘onverantwoorde risico’s’ zijn genomen en dat er sprake was van ‘bestuurlijke overmoed’.

De laatste raadsenquête werd in 2017 gehouden naar aanleding van de ‘Waterfront-fraude’.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam