Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Universiteit zoekt fietsers voor experiment in Ahoy

De TU Delft zoekt deelnemers voor een groot fietsexperiment op woensdag 25 april in Rotterdam Ahoy. De onderzoekers willen het gedrag van fietsers doorgronden.

Hoewel veel Nederlanders dagelijks de fiets gebruiken is de wetenschappelijke kennis erover beperkt. Het experiment in Ahoy moet inzicht geven in de voorkeuren en keuzes van fietsers. 

Na het invullen van een vragenlijst moeten deelnemers over een 160 meter lang parcours fietsen. Videocamera’s aan het plafond nemen alle bewegingen van de fietsers op.  

Dit fietsgedrag zal worden omgezet in wiskundige modellen die gemeentes moeten helpen om ontwerpen van nieuwe infrastructuur te beoordelen. Ook kunnen de modellen worden gebruikt om het effect te voorspellen van het gebruik van andere typen fietsen.

Deelnemers dienen hun eigen fiets (‘normale’ fiets, elektrische fiets, bakfiets of racefiets) mee te nemen. Die wordt voorzien van een soort nummerbord. De fietser moet een rode pet opzetten. Op basis van het bord en de pet worden de bewegingen automatisch gedetecteerd.

De onderzoekers hebben honderd deelnemers nodig. Het experiment duurt 3 tot 4 uur, waarvoor ongeveer anderhalf uur daadwerkelijk gefietst wordt. Na afloop ontvangen de fietsers een VVV-cadeaukaart met 35 euro tegoed.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam