Met de app feverr hoeven gebruikers niet eindeloos de swipen.
Volledig scherm
Met de app feverr hoeven gebruikers niet eindeloos de swipen. © ANP XTRA

Urenlang swipen en eindeloos chatten? Met deze nieuwe datingapp is dat verleden tijd

Studenten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben een datingapp bedacht waarbij gebruikers niet eerst urenlang hoeven te swipen of te chatten voordat ze iemand ontmoeten. Wie matcht via de app feverr, kan elkaar zelfs binnen vijf minuten al treffen. 

Wie de gratis app downloadt, moet eerst een vragenlijst invullen. ‘Wat is succes voor jou?’ of ‘Hoe ziet jouw ideale vakantie eruit?’, zijn vragen die gebruikers beantwoorden. Om erachter te komen waar iemand op valt qua uiterlijk, laat de app een aantal gegenereerde gezichten zien die gebruikers kunnen rangschikken op aantrekkelijkheid. ,,Zo weten we niet alleen wat jouw perfecte match is qua persoonlijkheid, maar ook qua looks’’, zegt bedenker en oud-studente Charlie Wulff (24) uit Rotterdam. 

Quote

Mensen willen sociaal zijn, maar eigenlijk staren we alleen maar naar onze telefoon

Charlie Wulff

Uit gesprekken die Wulff en haar teamgenoten voerde, bleek dat singles een hekel hebben aan het eindeloze swipen en de ‘vleeskeuring’ op reguliere datingapps. ,,Uit een ander onderzoek blijkt dat gebruikers gemiddeld 38 uur bezig zijn met een datingapp voordat ze iemand ontmoeten. Mensen willen sociaal zijn, maar eigenlijk staren we alleen maar naar onze telefoon’’, zegt Wulff.  

Met feverr krijgen singles die via de app matchen een bericht wanneer de ander in de buurt is. Binnen een straal van vijf minuten lopen, kunnen ze elkaar meteen ontmoeten. Dat is vrijblijvend: singels kunnen hun telefoonnummer uitwisselen, kiezen voor een echte date of besluiten elkaar nooit meer te zien. ,,Daarna is onze app niet meer betrokken’’, zegt Wullf. 

Niet snel, maar veilig 

Wulff en haar team vallen op met de bijzondere technologie achter de app. Zo ontwikkelen de studenten een technologie die gebruikers niet op de snelste manier naar hun match laat lopen, maar op de veiligste. ,,De app stuurt je niet via afgelegen straatjes, maar plekken waar veel mensen zijn. Dat is handig voor mensen die in het donker nog op pad moeten’’, zegt Wulff. 

Dat idee werd ook door de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA opgepikt, die Wulff en haar team gaan helpen bij de ontwikkeling van de app. Eind augustus 2020 is de lancering. Tot die tijd testen de makers het algoritme dat de singles matcht op echte koppels.

  1. Dit wil je zien: de Rotterdamse dansmarathon van 1983
    video

    Dit wil je zien: de Rotterdam­se dansmara­thon van 1983

    Het thuiszitten heeft ook positieve bij-effecten. Eindelijk tijd om al die oude foto’s en filmpjes te sorteren en op te knappen. De Rotterdamse amateurfilmer Theo Doeve is druk geweest met de restauratie van een oude film van de eerste grote dansmarathon in Rotterdam in 1983. ,,Om jullie wat op te vrolijken in deze moeilijke tijd’’, meldt hij bij een linkje naar YouTube waar hij de film online heeft gezet. Voor wie even wil vergeten en terug wil naar de tijd van beenwarmers, zweetbandjes, Fame, Opel Kadettjes en de stad van toen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam