Volledig scherm
Reizigers nemen de waterbus vanaf de Willemskade/Erasmusbrug naar Kinderdijk. © Frank de Roo

Vaart de waterbus na 2021 nog wel? Geen enkele exploitant heeft zich tot dusver gemeld

Nog geen enkele partij heeft bij de provincie Zuid-Holland een aanbieding neergelegd om vanaf eind 2021 de waterbus tussen Rotterdam en Dordrecht te exploiteren. Ook de huidige exploitant Aquabus, een combinatie van Koninklijke Doeksen en Arriva Personenvervoer Nederland, heeft zich niet gemeld. 

 Vervoersbedrijven konden inschrijven op een concessie die tien jaar duurt. De provincie stelde juist niet veel  eisen op het gebied van onder meer de dienstregeling. Door de nieuwe exploitant vrijheid te geven, wordt gehoopt op groei van het aantal passagiers. Hoewel de waardering voor het vervoerssysteem onverminderd hoog is, zijn de reizigersaantallen namelijk al jaren ongeveer hetzelfde, rond 1,8 miljoen per jaar. ,,De bezettingsgraden van de schepen zijn laag, in de daluren vaak onder de 10 procent, en de brandstofkosten en emissies verhoudingsgewijs zeer hoog’’, schreven Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland eerder.

Interesse

Quote

Stoppen is geen optie. We hopen de komende tijd vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen

Provinciewoordvoerder

Op sommige delen waar de waterbus vaart, stappen zelfs minder mensen aan boord dan een aantal jaar geleden. Volgens een woordvoerder van de provincie is er geen reden voor paniek. De provincie gaat de komende periode, onder andere door gesprekken met marktpartijen, bekijken hoe binnen afzienbare tijd alsnog de interesse kan worden gewekt van exploitanten.  ,,We weten nog niet waarom niemand zich heeft ingeschreven’’, aldus een woordvoerder van de provincie. 

Het doel van de provincie blijft onverminderd om een vervoerder te contracteren die na het verstrijken van het huidige contract vanaf december 2021 het personenvervoer over water gaat uitvoeren. ,,De waterbus is een succes en een goed alternatief voor de auto. Stoppen is geen optie. We hopen de komende tijd vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen’’, aldus de provinciewoordvoerder.

Arriva wil niet zeggen waarom (nog) niet is ingeschreven voor de nieuwe concessieperiode.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam