Volledig scherm
Wie heeft het mooiste hondje? Dáár gaat het om in Ahoy, dit weekend. Wie zijn hond rustig probeert te krijgen door de geslachtsdelen te betasten, wordt gediskwalificeerd. Foto ter illustratie. © Shutterstock

Vagina van hond betasten op Dogshow Ahoy dit weekend betekent een diskwalificatie

Bij de Hondententoonstelling Rotterdam die dit weekend in Ahoy plaatsvindt, wordt extra gelet op mensen die honden bij de geslachtsdelen betasten – iets wat soms gebeurt om de dieren rustig te houden. ,,We hanteren een zerotolerancebeleid”, laat de organisatie van het evenement weten.

Het is al de 47ste editie maar bij de ingang van de Dogshow hangt dit weekeinde voor het eerst een groot spandoek met daarop de regels die alle bezoekers moeten naleven. De organisatie voelt zich hiertoe genoodzaakt door eerdere incidenten bij hondenshows, waarbij de geslachtsdelen van teefjes werden betast. Zo betrapte de politie afgelopen mei nog enkele deelnemers op een hondenshow in Zutphen. Eigenaren wrijven dan met hun vingers over de vagina van de dieren of penetreren die met een vinger om de viervoeters rustig te houden.

Sinds een aantal jaar zijn dit soort ‘ontuchtige handelingen’ met een dier verboden. De maximale straf hiervoor is achttien maanden cel. De Hondententoonstelling Rotterdam zit dan ook absoluut niet op dit gedrag te wachten.

‘Gedragscode’

,,Wij hebben een gedragscode voor alle bezoekers opgesteld”, vertelt bestuurslid Maurice van der Vlugt. ,,We hanteren een zerotolerancebeleid. Alle bezoekers moeten de regels streng naleven. Iedereen loopt langs het spandoek om binnen te komen, dus niemand kan zeggen dat hij of zij het niet gezien heeft.”

Quote

Iedereen loopt langs het spandoek om binnen te komen, dus niemand kan zeggen dat hij of zij het niet gezien heeft

Wie betrapt wordt op ongepast frunniken aan dieren, wordt de deur gewezen. Deelnemers aan de hondenshow worden gediskwalificeerd. ,,Bij ons staat dierenwelzijn héél hoog in het vaandel, dus we moeten streng zijn. Het is jammer dat we deze maatregelen moeten nemen, want de meeste bezoekers gaan heel goed met hun honden om. Het is hetzelfde als bij voetbalrellen: het gros van de supporters gedraagt zich, een klein deel niet.”

Gezondheid

Een speciaal team van een externe hondenorganisatie, Raad van Beheer, loopt dit weekend rond in Ahoy om extra op de gezondheid en veiligheid van de dieren te letten. Ook de organisatie heeft extra oog voor de honden. 

Vanwege het warme weer struinen medewerkers de parkeerplaats van Ahoy af om te controleren of er beestjes in de auto zijn achtergelaten. ,,Mensen vragen zich af waarom we dat zelfs bij een hondenshow doen, maar helaas komt het nog steeds voor”, zegt Van der Vlugt. ,,Dat is voor honden levensgevaarlijk.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (45%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (35%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
3805 stemmen