De gemeente Rotterdam, politie, het Openbaar Ministerie (OM) en havenbedrijven begonnen in 2016 een campagne om mensen die in de haven komen, weerbaarder te maken tegen allerlei vormen van criminaliteit. Ondanks dat blijkt dat douaniers zich nog steeds laten omkopen om drugs door te laten.
Volledig scherm
De gemeente Rotterdam, politie, het Openbaar Ministerie (OM) en havenbedrijven begonnen in 2016 een campagne om mensen die in de haven komen, weerbaarder te maken tegen allerlei vormen van criminaliteit. Ondanks dat blijkt dat douaniers zich nog steeds laten omkopen om drugs door te laten. © ANP

Van corruptie verdachte douaniers op vrije voeten

De drie douaniers die maart vorig jaar werden aangehouden op verdenking van witwassen, zijn weer op vrije voeten. ,,Ze zijn heengezonden, maar blijven verdachte in de zaak’’, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam. ,,De officier van justitie neemt binnenkort een vervolgbeslissing.’’

De douaniers, 31, 34 en 37 jaar en afkomstig uit Rotterdam, Schiedam en Den Haag, waren op het moment van hun aanhouding werkzaam in het Rotterdamse havengebied. Hun arrestatie volgde nadat twee maanden eerder  drie woningen en een bedrijfspand door de Rijksrecherche en FIOD waren doorzocht.

Het onderzoek was vorig jaar gestart naar aanleiding van opvallende contante opnamen en stortingen op de bankrekeningen van de verdachten. De hoogte van die bedragen stond niet in verhouding tot wat de verdachten bij de douane verdienen.

Omkopen

Om corruptie en (drugs)criminaliteit in het Rotterdamse havengebied tegen te gaan, werd in 2016 het programma Integere Haven in het leven geroepen. Dat is een samenwerking tussen het OM, politie, Douane, Deltalinqs, de gemeente en het Havenbedrijf om de veiligheid en integriteit in het havengebied te vergroten. Veel effect heeft dat niet gesorteerd, met enige regelmaat laten douaniers zich door onderwereldfiguren omkopen om containers met drugs door te laten. Dat blijkt onder meer uit strafprocessen tegen ontmaskerde drugscriminelen.

De tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
© ANP

Eerder deze week werd nog een 45-jarige Rotterdamse douanier aangehouden op verdenking van corruptie en witwassen. Intussen loopt ook al een tijdje een zaak tegen een collega van haar, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 1500 kilo cocaïne. De douane heeft de afgelopen weken zijn handen vol gehad aan controles op het ECT-terrein, nadat meldingen waren gedaan van insluipers. Daarbij zijn meerdere aanhoudingen verricht. Drugs werden voor zo ver bekend niet gevonden.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam