Volledig scherm
Marco Stout © Gaby Jongenelen

Van der Leeuwprijs naar Marco Stout voor inzet Hoogkwartier

Marco Stout werd zeven jaar geleden verliefd op het Hoogkwartier. Nu is het een hippe hotspot. En dat is volgens de jury van de Van der Leeuwprijs mede te danken aan zijn inspanningen. Vandaag ontvangt hij de prijs van het Architectuurinstuut van Rotterdam op het Stadmakerscongres.

Quote

Ik zag zeven jaar geleden een mooi buurtje, met prachtige wederop­bouw­pan­den

Marco Stout

,,Ik zag zeven jaar geleden een mooi buurtje, met prachtige wederopbouwpanden”, vertelt Stout. ,,Maar niet zoveel andere mensen zagen die schoonheid. De Hoogstraat was echt een desolaat straatje, het was midden in de crisis. Ik zag de potentie: een echt buurtje, met goede voorzieningen. Ik kwam er met mijn bureau; ik ben een enorme liefhebber van wederopbouwarchitectuur: ik zocht een pand met hoge plafonds en veel licht en die kreeg ik in de Hoogstraat.”

Onderzoek 

Hij nam eigenhandig het initiatief om de buurt uit het dal te trekken. ,,Ik heb eerst een onderzoek gedaan: welke mensen woonden er? Hoeveel bomen stonden er? Wat was de geschiedenis? Ik heb data opgevraagd. Daarna ben ik het verhaal simpelweg gaan rondvertellen. Ik heb lezingen gehouden bij gemeentelijke afdelingen, bewonersavonden georganiseerd. Mensen gingen daardoor op een andere manier naar hun buurt kijken. Het was sommige mensen bijvoorbeeld nooit opgevallen dat er zulke mooie balkonnetjes aan de panden zitten.”

Luwte

De grote kracht van het Hoogkwartier is volgens Stout de samenwerking. Bewoners en ondernemers maakten samen plannen. ,,Er ontstond een bepaalde energie. Er kwamen jonge mensen wonen en jonge ondernemers begonnen er een bedrijf. We hebben in de luwte kunnen opereren: de gemeente had niet veel geld voor de buurt, en dat was ook wel een beetje ons geluk, want zo konden we onze eigen gang gaan. Op zo’n manier bouw je met zijn allen aan de buurt. En we hebben met zijn allen leuke dingen bedacht: de terrasvlonder bijvoorbeeld. Die is in de Hoogstraat ontstaan omdat er weinig ruimte was voor terrassen en veel ruimte voor parkeren. Nu zie je die door de hele stad.”

Vluchtelingen 

Toen Rotterdam plekken zocht voor statushouders, ontving de buurt 48 vluchtelingen met open armen. ,,Ze zijn heel mooi opgenomen in de buurt. We hebben er ook een project van gemaakt, door de mensen hun verhaal te laten vertellen en dat te delen op de website. We hebben activiteiten georganiseerd. Zonder ook maar één wanklank. Zo kan het ook, daar ben ik trots op.”

Inmiddels werkt hij samen met onder meer architectenbureau MVDRV – dat sinds anderhalf jaar in de buurt gevestigd is – aan een visie op het Hoogkwartier. ,,Het is een historisch buurtje, maar we moeten dat naar de toekomst brengen. Of het zonder zijn bemoeienis goed gekomen was met De Hoogstraat? ,,Het is een raar puntje van de binnenstad. Het was vast wel beter geworden, maar niet op het niveau waarop het nu is. Er zit nu heel veel liefde en passie in.”

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit je regio? Zet dan je push aan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam