Van der Weijden: zwemprestatie van Maaike (13) is waanzinnig

Video,,Wáánzinnig”, noemt oud-olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden de prestatie van Maaike ’t Hart. Zondag zwom de 13-jarige scholiere maar liefst tien kilometer in zwembad Dol-Fijn en zamelde hiermee zo’n 4.200 euro voor Fight Cancer in. ,,Zo’n jong meisje en zo gedreven. Dit is uniek!”, stelt Limore Noach, directeur van de stichting.

Volledig scherm
Maarten van der Weijden. © Pim Ras

Na bijna drie uur zwemmen tikt Maaike de kant aan. De 400 baantjes zitten er eindelijk op. Er klinkt applaus en gejoel en er hangen direct twee microfoons boven het zwembad. Van der Weijden complimenteert haar. ,,Knap hoor!”. De jonge zwemster lacht en moet even op adem komen. Eenmaal op de kant krijgt ze een dikke knuffel van haar zwemidool. Maaike kijkt hem vol bewondering aan. ,,Bedankt Maarten, zonder jou had ik dit niet kunnen doen.” Daar wil hij niets van horen: ,,Er is maar één persoon dankzij wie dit vandaag is gebeurd en dat ben jij!” 

Tijd om te beseffen hoe goed ze het heeft gedaan krijgt ze niet, want net als bij een echte kampioen staan de fans en cameraploegen al te dringen voor foto’s en interviews. Maaike laat het allemaal over zich heenkomen en geeft rustig antwoord op de vragen. Bijna drie kwartier later kan ze eindelijk zitten. Er staat een bak spaghetti voor haar klaar, maar ze heeft geen honger. ,,In het water gaat je hoofd natuurlijk steeds heen en weer. Daar ben ik een beetje misselijk van.”

Doorzwemmen

Quote

Ik wilde gewoon doorzwem­men!

Maaike

Ondanks dat ze er een jaar voor had getraind, waren de 400 baantjes geen gemakkelijke opgave. ,,Ik hoorde het gebonk van de muziek heel hard onder water, mijn zwembril zat niet goed en bij vier kilometer dacht ik al: ben ik er nog niet?” Ook had ze ‘last’ van alle journalisten die tijdens de drie drinkpauzes wilden weten hoe ze zich voelde. ,,Ik wilde gewoon doorzwemmen!” 

En dat deed ze, met Van der Weijden in de baan naast haar. Daar zegt ze niet per se steun aan te hebben gehad; ze bewondert vooral hoe snel hij de afstand aflegde. Hoewel hij altijd haar idool zal blijven, ziet ze hem tegenwoordig ,,Gewoon als Maarten”. De twee hebben veel mailcontact gehad en een soort vriendschapsband opgebouwd.

Maaike haar droom is in vervulling gegaan, al voelt het nog steeds een beetje onwerkelijk: ,,Ik weet dat ik redelijk trots op mezelf mag zijn, maar dat realiseer ik me meestal ’s avonds in bed pas. Het was zo veel vandaag.” 

Volledig scherm
© DIJKSTRA, ROEL

In samenwerking met indebuurt Rotterdam