Volledig scherm
De Islamitische Universiteit van Europa in Rotterdam. © Archieffoto Frank de Roo

Van fraude verdachte rector mag weer lesgeven op imamschool

De rector van de door een miljoenenfraude in opspraak geraakte Islamitische Universiteit Europa (IUE) in Rotterdam kan weer lesgeven. Hij blijft verdachte en mag zich niet bemoeien met de administratie en de financiën bij de imamopleiding.  

De rechtbank heeft besloten dat Nedim B. (57) morgen weer op vrije voeten komt. De rector zat sinds half december in voorarrest. Ook zijn schoonzoon en IUE-medebestuurslid Arif D. (31) hoeft de strafzaak niet meer in de cel af te wachten.

De onderlinge relatie tussen de twee is er in de ruim drie maanden gevangenschap niet op vooruitgegaan. Terwijl de rector zwijgt sinds zijn arrestatie, heeft diens schoonzoon wel verklaringen afgelegd over de fraude. Daarbij wijst hij nadrukkelijk zijn schoonvader aan als de hoofdschuldige. Ook een ander bestuurslid van de school beschrijft Nedim B. als de man waarom alles draait bij de IUE. Daar spreken ze hem aan als Hoca, Turks voor leermeester. ,,Niets gebeurt buiten hem om’’, heeft dit bestuurslid gezegd tegen de FIOD-rechercheurs.

Kwitanties

Het onderzoek is nog lang niet klaar, bleek vandaag tijdens de pro-formazitting, waarin de stand van het recherchewerk naar de fraude met belastingaftrek werd besproken. Er worden nog getuigen gehoord, onder meer de mensen die giften hebben gedaan aan de IUE. Zij kregen daarvoor kwitanties met daarop een veel hoger bedrag dan zij daadwerkelijk hadden gegeven, schetst de officier van justitie. Zo konden zij meer van de belasting af trekken dan waar zij recht op hadden. Tussen 2009 en de FIOD-inval moeten zo zo’n 8,5 miljoen euro onterecht zijn gedeclareerd.

De officier van justitie vreest dat de verdachten weer in de fout gaan zodra ze vrij komen, maar de rechtbank oordeelde anders. Wel stelt zij voorwaarden aan de invrijheidstelling. Zo mogen zij geen bestuurslid meer zijn van de imamopleiding.

Eerder is al beslag gelegd op bezittingen, zoals een woning en ruim 87.000 euro contant. Bij Arif D. werd een alarmpistool en busjes CS-gas gevonden.

Het VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg heeft opheldering gevraagd over de kwestie. Daarbij suggereert hij de minister van onderwijs de IUE, die onterecht de titel universiteit voert, te sluiten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam