Volledig scherm
Plannenmakers Joost Roset (links) en Wim Noordzij voor hun e-sportspand. © Frank de Roo

Van gasfabriek tot ‘gamehotspot’:
e-sports geven koepels nieuw leven

De twee gashouders aan het Mallegat in Rotterdam-Feijenoord hebben weer een bestemming. Vanavond was er de eerste e-sports-wedstrijd.

Klusjesmannen lopen af en aan bij de gaskoepels aan de Nieuwe Maas. Ze slepen met kabels en schermen, maar ook met borden waarop een leeuwenkop staat afgebeeld. Welkom in de wondere wereld van de e-sports, de populaire competities met computerspellen.

Ruim 50 jaar geleden sloot de Feijenoordsche Gasfabriek voorgoed de deuren aan de Korte Stadionweg in Rotterdam-Zuid. Bijna een eeuw lang zetelde aan het Mallegat de fabriek, waarvan de twee gashouders en de watertoren nog overeind staan. 

Met de vondst van aardgas in Groningen kon de productie in de Maasstad in 1965 gestaakt worden. Daarna deden de groene en blauwe koepel nog dienst als onder meer wijkcentrum, discotheek en sportschool.

E-sports House 010

Wim Noordzij, voormalig projectleider van het EK voetbal in 2000 in Rotterdam, liet er zijn oog op vallen. Samen met zoon Nolan en Joost Roset hoopt hij de plek om te kunnen toveren tot broedplaats voor e-sporters en gamers.

De gashouders zijn inmiddels verbouwd tot een speelhal en een televisiestudio waar vanuit vandaag ook de eerste uitzending werd gehouden van een wedstrijd in de Dutch College League.

Noordzij begrijpt niet dat het complex, dat hij tot E-sports House 010 heeft gedoopt, zo lang leeg heeft gestaan. ,,Wij zochten een pand waar de gamers elkaar fysiek kunnen ontmoeten. Dit is een perfecte plek.’’

Zoon Nolan meldde het project aan voor het Rotterdamse stadsinitiatief Citylab 010. ,,Als we die subsidie binnen halen, gaan we zeker door.’’ Voorlopig loopt de proef tot september. ,,Er is nu een keer in de week een wedstrijd, dat zou iedere dag kunnen worden.’’

Volgens de plannenmakers gaan e-sports een grote toekomst tegemoet. ,,In Nederland doen vier tot vijf miljoen mensen aan gamen’’, schat Joost Roset, afkomstig uit de tv-wereld. Het aantal jongeren dat dagelijks actief is in een computerspel, bedraagt ruim een half miljoen. ,,Het is een lifestyle, er zit ook mode bij en muziek. Dit is de sport van de toekomst.’’

Olympisch

Wedstrijden worden gespeeld in de groene koepel met plek voor 50 toeschouwers. ,,Kijkers voelen zich ook gamers’’, vult Roset aan. De spellen trekken op verschillende tv-kanalen (Youtube, Fox Sports en Twitch) 55.000 kijkers. E-sports wordt zeker een olympische sport, verwachten ze. Is het niet in Tokyo, in2020, dan wel vier of acht jaar later, in Parijs of Los Angeles.

Noordzij wil er meer uithalen. ,,We denken aan samenwerking met het Albeda College, de Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit. We kunnen iets doen met muziek en mode, lezingen geven over verantwoord gamen, sport en bewegen en voeding. Heeft allemaal met e-sports van doen.’’

Door de samenwerking met Ahoy azen de drie achter het E-sports House 010 ook op grote evenementen. ,,We zouden wel een Nederlands kampioenschap willen binnenhalen, en voor Ahoy misschien wel een WK’’, aldus Noordzij.

Quote

We zouden een Nederlands kampioen­schap willen binnenha­len

Wim Noordzij

Uiteindelijk, stelt hij, zou de sport ook een plek in de Kuip moeten krijgen, zodra de voetballers van Feyenoord zijn verhuisd naar het nieuwe onderkomen verderop aan de Maas. ,,Dat is mijn grote droom, want vergeet niet: op deze plek zijn we eigenlijk de eerste bewoner van Feyenoord City...’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam