Volledig scherm
xterieur van de Van Nellefabriek, ontworpen door Leendert van der Vlugt van architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt en gebouwd tussen 1925 en 1931. © ANP

Van Nelle Fabriek platgebeld na notering op Unesco-lijst

Sinds de Van Nelle Fabriek in Rotterdam op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, loopt het storm met de verhuur voor evenementen. ,,De telefoon staat roodgloeiend,'' zegt Henk van Maanen, directeur events bij de Van Nelle Fabriek. ,,We moeten soms al nee verkopen.''

Quote

We worden zelfs uit het buitenland gebeld voor reserverin­gen, klanten die anders nooit aan ons hadden gedacht.De interesse in 'Mooie Nel' en haar geschiede­nis is groot.

Henk van Maanen, directeur events bij de Van Nelle Fabriek.

De voormalige koffie- en tabaksfabriek aan de Delfshavense Schie is niet alleen een verzamelgebouw voor creatieve bedrijven, ruim 10.000 m2 van het gebouw wordt gebruikt voor evenementen,  beurzen, vergaderingen en congressen. In totaal zijn er twaalf verschillende ruimtes die zich lenen voor events.

,,De Werelderfgoedstatus brengt ons werk. Met een uitroepteken,'' zegt Van Maanen. ,,We worden zelfs uit het buitenland gebeld voor reserveringen, klanten die anders nooit aan ons hadden  gedacht.'' De interesse in 'Mooie Nel' en haar geschiedenis is groot, zegt Van Maanen.

,,Mij wordt ook steeds vaker gevraagd om voorafgaande aan een event een praatje te houden over de Van Nelle Fabriek.'' Voor bezoeken buiten de evenementen zijn belangstellenden voorlopig nog aangewezen op de rondleidingen van Archiguides en de Open Monumentendag en de Dag van de Architectuur.

Het gewenste bezoekerscentrum laat nog zeker een jaar op zich wachten, verwacht directeur Roger Meertens. ,,Mijn core-business is de verhuur van de kantoren, daar heb ik mijn handen aan vol. Bovendien hebben we nog geen goed verdienmodel gevonden. De Van Nelle Fabriek is privébezit, ik denk niet dat de aandeelhouders staan te springen om bij te passen.''

Niettemin wordt wel gewerkt aan een plan om bezoekers meer te bieden dan nu het geval is. Meertens overweegt om de hele tweede verdieping van de oude koffiebranderij te transformeren naar een Van Nelle Experience met daarin een koffiebrander, een koffiebar, een museum, een bezoekerscentrum en ruimte voor evenementen. Ook wordt gedacht aan een pop up restaurant in het oude expeditiegebouw, wisselende tentoonstellingen op gebied van kunst en design en een beeldentuin met werk van particuliere verzamelaars in de openbare ruimte rondom de fabriek.

 1. EUR neemt maatregelen: verdachte seksueel geweld volgt op andere dagen college
  PREMIUM

  EUR neemt maatrege­len: verdachte seksueel geweld volgt op andere dagen college

  De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft maatregelen getroffen, zodat studente Cece Dao (21) niet meer geconfronteerd wordt met de man die haar seksueel belaagd zou hebben. Toen de van oorsprong Vietnamese studente na een uitwisseling vorige maand terugkwam op de universiteit, bleek ze tot haar grote schrik bij dezelfde verplichte lessen te zijn ingedeeld. Er is nu gezorgd dat zij en de man op andere dagen colleges volgen.
 2. Man (22) die openhartoperatie op straat kreeg na steekpartij Club Vibes, maakt het beter

  Man (22) die openhart­ope­ra­tie op straat kreeg na steekpar­tij Club Vibes, maakt het beter

  De 22-jarige man die op 29 december vorig jaar bij een steekpartij bij Club Vibes zwaargewond raakte maakt het beter. Dat meldt zijn advocaat. Hij werd samen met vier vrienden die zaterdagochtend bij het verlaten van de Rotterdamse discotheek geslagen en met scherpe voorwerpen gestoken. Het 22-jarige slachtoffer kreeg op straat een openhartoperatie. Hij was vandaag bij de zitting tegen de verdachte aanwezig.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam