Volledig scherm
Kabellegger Nexus. © Van Oord

Van Oord legt kabels voor Taiwanese windmolenparken

De Rotterdamse waterbouwer Van Oord heeft een contract in Taiwan in de wacht gesleept. Het bedrijf legt de kabels aan voor windmolenparken voor de westkust van het land.

Het gaat om een contract van boven de 100 miljoen euro, laat Van Oord-woordvoerder Robert de Bruin weten. ,,Een substantieel project.’’

De molens komen in het Greater Changhua-gebied in de Straat van Taiwan te staan en zullen jaarlijks ongeveer een miljoen huishoudens van energie voorzien. Opdrachtgever is de Deense offshore-ontwikkelaar Ørsted.  

Van Oord is verantwoordelijk voor het transport, de installatie en het ingraven van 111 verbindingskabels met een totale lengte van ongeveer 135 kilometer en de drie exportkabels met een totale lengte van ongeveer 145 kilometer.  Het bedrijf zal daarvoor het werkschip Nexus inzetten. Dat is een speciale kabellegger met een enorme haspel aan boord. Vervolgens zal Van Oords eigen ‘trencher’ Dig-It de kabels op de gewenste diepte begraven op de zeebodem. De werkzaamheden beginnen in 2021.

Funderingen

Eerder werd al bekend dat offshore-bedrijf Heerema zal meebouwen aan de windparken in het Greater Changhua-gebied. Dit bedrijf zal 111 funderingen van windmolens op zee installeren.

Van Oord zegt bij het werk nauw te willen samenwerken met lokale bedrijven. ,,Personeel van die bedrijven zullen wij zo nodig bijscholen en opleiden.’’ Azië is een belangrijke groeimarkt voor windenergie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam