Volledig scherm
Vogelhuisjes van afgedankte Rotterdamse bomen. Bezoekers van de open dag bij Stadsbeheer zagen zaterdag dat er zoveel mogelijk wordt hergebruikt. © Frank de Roo

Van wipkip tot logeerboom: Rotterdam heeft goud in handen

Voor het eerst gooide de afdeling Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam de deuren open voor het publiek. De kwekerij, het bomendepot, het speeldepot, overal op de werf achter het Kralingse Bos kon je zaterdag kijken. En kopen. Hele bomen gingen onder de hamer.

Nou, dat is een gezellige bedoeling. Glijbanen, draaimolens, wipkippen, basketbalringen, schommels. Niet gek als werkplek. Niet dat ambtenaren hier in de middagpauze joelend rondrennen (nou ja, misschien ook wel), hier aan de Kosterlaan in Crooswijk worden alle gebruikte speeltoestellen opgeknapt en bewaard voor een tweede leven. Net als bij de volwassen bomen een stukje verderop op de werf, in het zogeheten bomendepot. Die groene gasten staan met hun worteltjes stevig in de grond te relaxen tot ze weer de stad in mogen.

,,Hier bewaren we bomen die weg moesten, bijvoorbeeld vanwege een herinrichting. We zijn als gemeente Rotterdam zuinig op onze bomen, we hebben er 600.000, dus proberen we er zoveel mogelijk te herplanten”, legt voorlichter Clementine Mulder van Stadsbeheer uit. ,,Als er even geen plek is, komen ze hier logeren. En dan blijven ze meestal wel een jaar, want je kunt ze niet te vaak verplaatsen. Dat werkt heel goed.”

Goudtransporten

Circulair, ofwel zoveel mogelijk hergebruiken, daar draait het om bij Stadsbeheer. Of zoals Rotterdam dat noemt: van oud naar goud. Zo rijden in de Maasstad ‘Goudtransporten’ (vuilniswagens) en grofvuil breng je naar de ‘Goudmijnen’ (milieuparken). Op de werf in Crooswijk staat de de ‘Goudsmederij’. Daar worden oude, afgedankte Rotterdamse bomen tot planken gezaagd waarmee je weer mooie nieuwe dingen kunt maken. Bezoekers kunnen die tijdens de open dag voor een prikkie aanschaffen. ,,Ik wil graag zelf een salontafel maken en daar heb ik nu een mooie plank van een beuk voor gevonden”, vertelt bezoeker Ivan uit Rotterdam. ,,Daar ben ik wel een paar maanden zoet mee.”

Quote

Ik wil graag zelf een salontafel maken en daar heb ik nu een mooie plank van een beuk voor gevonden

Ivan

Stadsbeheermedewerker Cees Romein is vrij, maar werkt deze zaterdag stug door. Hij timmert nestkastjes voor vogels in elkaar, gemaakt van afgeschreven Rotterdamse bomen. De kastjes worden ingezet in de strijd tegen eikenprocessierups. ,,Wat kost zo’n bouwpakket”, wil bezoekster Romano uit Zevenkamp weten. ,,Helemaal niks. Hartstikke leuk voor de kinderen om in elkaar te zetten”, luidt het antwoord. ,,Niks kinderen, dat vind ik zelf veel te leuk.”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam