Volledig scherm
PREMIUM
,,Afval is goud'', zingt Harry-Jan Bus op de Binnenrotte. Aboutaleb klapt vrolijk mee. © Jan de Groen

Van zooi naar mooi in 2030, is de bedoeling

Rotterdam moet in 2030 een circulaire stad zijn: een plek waar zo slim en efficiënt wordt omgegaan met afval, dat dit niet alleen milieuwinst, maar ook banen oplevert. Die ambities zijn alleen mogelijk als inwoners meewerken, vandaar de campagne Van zooi naar mooi.

Quote

Eigenlijk moeten we burgers ook niet om geld vragen voor hun afval, we zouden ze moeten betalen om het te mogen inzamelen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb

De hoeveelheid afval in de Maasstad groeit en groeit. Afvalcontainers puilen uit, milieuparken beleven topdrukte en inwoners die hun grof vuil laten ophalen, moeten weken wachten op een afspraak. De hoeveelheid afval moet omlaag, vindt de gemeente Rotterdam. Hoe? Door zooi niet langer als een last te zien, maar als een grondstof om nieuwe producten van te maken. ,,Afval is een halffabricaat'', zegt Ahmed Aboutaleb.

De burgemeester gaf gisteren op de Binnenrotte het startsein voor de campagne Van zooi naar mooi, die burgers bewust moet maken van hun soms ongebreidelde weggooigedrag. Afval moet een andere toekomst tegemoet, stelt Aboutaleb. ,,Eigenlijk moeten we burgers ook niet om geld vragen voor hun afval, we zouden ze moeten betalen om het te mogen inzamelen.'' Zover is het nog niet, beseft hij. ,,Maar ooit komt het op de politieke agenda'', voorspelt hij.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam