Vanaf volgende week stuk minder metro's in regio Rotterdam: coronavirus slaat toe onder RET-personeel
Het verzuim bij metrobestuurders loopt bij de RET zo hoog op dat de vervoerder vanaf volgende week met minder metro's rijdt. Op alle metrotrajecten geldt vanaf maandag 24 januari een afgeschaalde dienstregeling vanwege het aantal werknemers dat in quarantaine zit. ,,Het is simpelweg niet meer mogelijk de diensten rond te krijgen”, zegt RET-directeur Maurice Unck.
Door de afgeschaalde dienstregeling rijdt op metrolijnen A, B, C, D en E vanaf aankomende week elke 15 minuten in plaats van elke 10 minuten een metro. Tussen Hoek van Holland Haven en Steendijkpolder rijdt elke 30 minuten een metro in plaats van elke 20 minuten. En op de trajecten Schiedam Centrum-Capelsebrug en Slinge-Rotterdam Centraal rijden ook minder vaak metro's: elke 5 minuten in plaats van elke 3 à 4 minuten.
Op lijn D tussen De Akkers en Rotterdam Centraal en op lijn E tussen Slinge en Pijnacker Zuid zet de RET op de drukste momenten van de dag enkele spitsritten in om voldoende capaciteit te bieden. Bij de tram en bus lukt het op dit moment wel om de huidige dienstregeling te rijden, zegt de vervoerder. De RET kampt al langer met een krap personeelsbestand.
We zouden te veel vragen van degenen die nog wel werken
Quarantaine
Momenteel slaat het coronavirus behoorlijk om zich heen in Nederland. Ook in regio Rotterdam houdt de omikronvariant van het virus huis. Daardoor neemt het aantal mensen dat in quarantaine zit toe, omdat ze zelf het virus bij zich dragen of omdat ze in contact zijn geweest met een positief getest persoon. Vooral bij de metroafdeling loopt het verzuim hoog op, zegt de vervoerder, die in overleg met opdrachtgever Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) heeft besloten om de metrodiensten af te schalen.
,,We balen ervan, want we willen er zijn voor onze reizigers”, aldus RET-directeur Unck. ,,Tegelijkertijd is het verzuim op de afdeling metro te groot om de diensten rond te krijgen. Daarmee zouden we te veel vragen van degenen die nog wel werken.”
Drukker in metro's
Het wordt niet te druk in de voertuigen
Door het afschalen van de dienstregeling wordt het wel drukker in de metro's, erkent de RET, maar de vervoerder vindt het ondanks de oplopende coronacijfers toch verantwoord. De metrobezetting ligt nog altijd tientallen procenten onder de normale bezetting. ,,Ook al is het in de metro's nu iets drukker vanwege de recente versoepelingen, we zien dat de bezetting in onze metro's nog steeds laag is. Het wordt door de tijdelijke dienstregeling dus niet te druk in de voertuigen. En tijdens drukke momenten schalen we met spitsritten op.”
De woordvoerder benadrukt dat de RET ‘ook niet anders kan’ dan afschalen vanwege het verzuim. Hoe lang de situatie duurt, kan hij nog niet zeggen. ,,Als het verzuim daalt hebben we ongeveer een week nodig om weer op te schalen naar de huidige dienstregeling.”
De RET verwijst reizigers die willen weten wat de wijzigingen voor hen betekenen naar de reisplanner op de website. In de loop van de dag wordt de reisplanner aangepast aan de nieuwe, tijdelijke dienstregeling.
Overmacht
Een woordvoerder van reizigersorganisatie Rover noemt de situatie ‘een gevalletje overmacht’. ,,Hier is niks aan te doen, ziek is ziek”, aldus de woordvoerder. De RET valt volgens haar weinig aan te rekenen. ,,We vinden de manier waarop de RET met de situatie omgaat logisch.”
,,Er worden geen lijnen geschrapt, enkel de frequentie gaat omlaag. Dat heeft hoogstens een klein effect op de reistijd van reizigers. Het zal verder wel wat drukker worden in de metro.” De woordvoerder zet er tegenover dat de besmettingsgolf die nu over Nederland trekt, juist leidt tot minder reizigers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Brand en drugsonderzoek in seniorenflat, bewoners zijn geschokt: ‘Niet normaal wat hier is gebeurd’
Er woedde brand en nu loopt er een drugsonderzoek in hun seniorenflat; bij de bewoners van het complex in Rotterdam-Schiebroek zit de schrik er goed in. Zij zagen hoe de politie hun buurman meenam. De politie trof diverse spullen aan die gebruikt kunnen worden voor het bewerken van harddrugs. -
PREMIUMPraat mee1
Enorm tekort aan personeel kan ziekenhuizen opbreken als corona terugkeert
Als een nieuwe coronagolf ons land treft, zijn de ziekenhuizen in de Rotterdamse regio daar op papier klaar voor. Alleen, daarmee is niet gezegd dat een nieuwe pandemie vlekkeloos het hoofd kan worden geboden. De personele problemen in de zorg zijn daarvoor te groot. ,,Dat is onze grootste uitdaging.” -
PREMIUM
Duizenden zieken per dag erbij, hoe houden we de tweede stad van het land draaiend? ‘Zet het leger in’
Bij de ambulancezorg, de vuilnisophaaldienst, de brandweer, op school en de thuiszorg; overal dringt de vraag zich op hoe houden we de stad en regio draaiend nu het aantal besmettingen door de omikron-variant van het coronavirus hard toeneemt. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.
-
PREMIUM
RET naarstig op zoek naar (jong) personeel: ‘De gemiddelde leeftijd is hoog’
De RET is naarstig op zoek naar personeel. Het Rotterdamse vervoersbedrijf redt het op dit moment nog wel, maar ‘we zitten krap’. Jonge mensen zijn ook van harte welkom in het vergrijsde bedrijf. De gemiddelde leeftijd van medewerkers van het bedrijf is nu 53 jaar. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Oekraïners laten op Rotterdams festival zien waarvoor ze vechten: ‘Dit is een oorlog tegen onze cultuur’
Ga er maar aan staan, met de last van een oorlog op je schouders optreden op O. - de voormalige Operadagen Rotterdam. Twee Oekraïense kunstenaars staan voor de zware opgave.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam