Volledig scherm
Een patiënt en Peter Langenbach (r) proberen de brillen uit. © Maasstad Ziekenhuis

Vanuit je ziekenhuisbed een virtuele rondleiding door New York

Een wandeling over het strand of een rondleiding door New York. Oncologiepatiënten in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam kunnen sinds kort een bijzonder virtueel uitstapje maken.

Met een virtual reality-bril kunnen patiënten naar beelden kijken die als levensecht worden ervaren.  Zo'n virtuele wandeling of rondleiding kan ook gemaakt worden samen met iemand anders. ,,Heel bijzonder, je begeeft je in een totaal andere wereld maar bent toch samen'', aldus Peter Langenbach, voorzitter Raad van Bestuur. ,,Hierdoor komen gesprekken op gang die niets met het ziek zijn te maken hebben.''

De brillen worden gebruikt bij behandelingen. ,,Bijvoorbeeld voor of tijdens chemo, zodat patiënten op zo'n moment even in een andere wereld zijn'', legt Dorien Kinds van het ziekenhuis uit. 

Momenteel zijn er twee vr-brillen beschikbaar en alleen op de oncologieafdeling. ,,Met de feedback van patiënten gaan we aan de slag. Wellicht volgen dan meer brillen voor andere afdelingen. We kijken of we de brillen ook kunnen inzetten bij pijnbestrijding, bijvoorbeeld tijdens een nierdialyse.'' 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. Justitie wil dat moordenaar 
alsnog halfjaar gaat zitten

    Justitie wil dat moordenaar alsnog halfjaar gaat zitten

    Rotterdammer Urghen C. (42) kreeg in 2012 een gevangenisstraf van tien jaar opgelegd voor het doodschieten van zijn vriend Tiko Mercera. Een jaar voordat hij de straf had uitgezeten, werd hij in voorlopige vrijheid gesteld. Justitie heeft in de rechtbank van Dordrecht geëist dat hij terug de bak in gaat om dat ene jaar alsnog uit te zitten omdat hij zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden die waren gesteld. De rechtbank bepaalde dat hij nog een halfjaar moet gaan uitzitten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam