Volledig scherm
Het pand van Eurogrit in Dordrecht. © Eurogrit

Veel langer asbest in straalgrit

Het straalmiddel van Eurogrit is al veel langer vervuild met kankerverwekkend asbest dan tot nu toe is aangenomen. De inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie, red.) houdt er rekening mee dat al sinds mei 2015 asbest in het grit zat.

Dat blijkt uit onderzoek dat TNO in opdracht van de inspectie SZW heeft uitgevoerd. Het onderzoeksinstituut vond asbest in oude monsters straalgrit. ,,Het gaat om heel kleine hoeveelheden’’, zegt Paul van der Burg van de Inspectie SZW.

Schilders, aannemers en scheepsbouwers gebruiken straalgrit om roest en vuil van metalen oppervlakten te spuiten. Fabrikant Eurogrit uit Dordrecht is een van de grootste gritleveranciers van Nederland. Het bedrijf sloeg begin deze maand alarm na de ontdekking van asbest in straalgrit

Onderzoek

In eerste instantie is het middel sinds juli 2017 verdacht verklaard. Vrijdag bleek dat al in het najaar van 2016 asbest zat in straalgrit. Nu wordt rekening gehouden asbestvervuiling sinds mei 2015. Het gaat onder meer om grit dat is gebruikt bij de renovatie van de Willemsbrug en De Hef in Rotterdam en de Nijkerkerbrug bij Nijkerk.

Hoe het asbest in het straalgrit is gekomen, is nog in onderzoek. Waarschijnlijk komt de asbestvervuiling uit Oekraïne. Wit asbest is in dat land niet verboden. ,,Het is aan de bedrijven die de afgelopen jaren met straalgrit van Eurogrit hebben gewerkt om dat in de dossiers van hun medewerkers op te nemen’’, zegt Paul van der Burg van de Inspectie SZW.

Boos

Quote

Nog steeds hebben we geen overzicht bij welke bedrijven vervuild straalgrit is gebruikt

Brenda Heidinga, vakbond FNV

Er loopt nog een vervolgonderzoek, dat de blootstellingrisico’s voor het personeel de afgelopen jaren in kaart brengt. De uitslag daarvan wordt niet voor de kerst verwacht. ,,Dat is voor ons het belangrijkste onderzoek’’, zegt Brenda Heidinga van de vakbond FNV. De bond maakt zich al enige tijd boos over de informatieverstrekking van de Inspectie SZW, die zij gebrekkig vindt. ,,Nog steeds hebben we geen overzicht bij welke bedrijven vervuild straalgrit is gebruikt.’’

Bij 140 bedrijven waren de afgelopen weken al werkzaamheden stilgelegd vanwege de asbestvervuiling. Naar aanleiding van het TNO-onderzoek stelt de Inspectie SZW dat het straalgrit verantwoord opgeruimd kan worden door het onder meer doornat te maken en daarna op te zuigen.’’ Volgens TNO is sprake van de laagste risicoklasse, de zogenaamde risicoklasse 1. Bedrijven krijgen vandaag instructies toegestuurd.

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit je regio? Zet dan je push aan. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam