Veel regiogenoten lieten huisartsbezoek schieten tijdens eerste coronagolf
Een op de vijf Nederlanders met medische klachten ging tijdens de eerste coronagolf toch niet naar de huisarts. Dat blijkt uit gegevens uit de Rotterdamse regio die het Erasmus MC heeft geanalyseerd. Ook maanden later melden sommige huisartsen dat het nog steeds rustig is in hun praktijk.
Delen per e-mail
Vooral ouderen en jonge kinderen hadden minder contact met de huisarts. Het aantal bezoeken van alle patiënten daalde in maart van het verleden jaar met 20 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit de huisartsendatabase Rijnmond Gezond.
Veel van de klachten waarvoor geen hulp gezocht werd, leiden meestal niet tot blijvende gezondheidsschade, zo stelt het Erasmus MC. Maar er zijn wel zorgen over gemiste problemen.
Ernstige ziektes
Het grote bevolkingsonderzoek Ergo, waarbij veel ouderen in Rotterdam-Ommoord jarenlang worden gevolgd, geeft hier meer inzicht in. De deelnemers met medische problemen die geen zorg zochten of kregen, melden dat zij klachten hadden die kunnen wijzen op ernstige ziektes. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn op de borst, acuut krachtsverlies in een arm of been of onbedoeld verlies van gewicht. Deze klachten kunnen wijzen op hartproblemen, beroertes of kanker.
,,Een groot deel van de patiënten met deze medische klachten wordt eerst gezien door de huisarts. Het is daarom, juist nu, van groot belang dat zij zorg blijven zoeken. De zorg is toegankelijk en veilig, ook tijdens een lockdown’’, zegt huisarts en onderzoeker Evelien de Schepper van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC in een persbericht.
Het is van groot belang dat mensen met medische klachten zorg blijven zoeken.
,,Na de eerste lockdown zien we dat mensen vaker de huisarts zijn gaan bezoeken met pijn op de borst - er is zodoende een inhaalslag gemaakt. Helaas zien wij in dit onderzoek dat dergelijke inhaalslagen zijn uitgebleven voor andere medische klachten die ook kunnen duiden op ernstig onderliggend lijden, zoals hartkloppingen of gewichtsverlies.’’ De onderzoekers waarschuwen dat het moeilijk is zelf in te schatten of een klacht ernstig is of niet. Ze wijzen op de site thuisarts.nl die daarbij kan helpen.
Niet belasten
De Capelse arts Wouter van Oort trok pas in deze krant al aan de bel. Hij zegt het veel te rustig te vinden in zijn praktijk. Terwijl ze ziekenhuizen de handen vol hebben, komen er bij hem sinds het begin van de coronacrisis een stuk minder patiënten langs. Uit angst voor corona in een drukke wachtkamer, maar ook uit voorzorg om de praktijk ‘niet te veel te belasten’, vermoedt hij. ,,Veel mensen denken dat hun klachten niet belangrijk genoeg zijn, of ze willen ruimte maken voor mensen met ernstigere klachten.’’
Het Erasmus MC brengt nu ook de gevolgen van de tweede lockdown in kaart. Ook spreken de onderzoekers verder met de ouderen uit Ommoord waarom ze niet naar de huisarts gingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voormalig Sparta-voetballer Rachid Bouaouzan verdachte in grote drugszaak
Ex-profvoetballer Rachid Bouaouzan maakt volgens justitie deel uit van de criminele organisatie rond de Rotterdamse drugsbaron Roger P., in de onderwereld beter bekend als ‘Piet Costa’. Hij zou deel hebben uitgemaakt van een organisatie die zich richtte op witwassen en drugsmisdrijven. -
PREMIUM
Kerk met ‘Rotterdams Achterhuis’ inzet van hoogoplopend conflict
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Kleurrijke metamorfose voor Rotterdam: zo komt de stad er uit te zien tijdens het Songfestival!
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?
-
Oproep: Wees niet bang voor corona maar zoek hulp bij ‘gewone’ klachten
Ziekenhuizen in de Rotterdamse regio hebben het idee dat regiogenoten zónder coronaklachten geen hulp zoeken bij hun huisarts of de spoedeisende hulp, omdat ze de zorg niet willen belasten. Of omdat ze bang zijn voor corona. Wees niet bang, is de oproep. ,,We hebben ook voor hen voldoende capaciteit’’, zegt Ernst Kuipers, als voorzitter van de acute zorg in de regio. -
PREMIUMVIDEO
Terwijl ziekenhuizen hun handen vol hebben, wacht huisarts op patiënten: ‘Het is veel te rustig’
Een alsmaar rinkelende telefoon en een volle wachtkamer: normaal gesproken is het ‘s morgens spitsuur bij de huisarts. Nu niet. Sterker nog, de Capelse arts Wouter van Oort vindt het veel te rustig. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam