Veel steun voor eigenaren afgebrand restaurant Abel

VideoDe steunbetuigingen voor Remco en Sigrid Abel stromen massaal binnen. Het echtpaar verloor vanochtend vroeg hun restaurant in Poortugaal door een felle brand. Van restaurant Abel is niets meer over en ook hun naastgelegen woning is verwoest.

Volledig scherm
Het houten pand aan de Albrandswaardsedijk is volledig afgebrand. © AD

Priscilla Dierckx is een doneeractie begonnen voor de getroffen ondernemers. Dierckx trouwde vorig jaar in de koepel van het restaurant. ,,Ik zag het bericht en dat deed me echt wel wat. Het voelde daar echt als thuis. Ik hoop dat ik die mensen een hart onder de riem kan steken door zoveel mogelijk geld in te zamelen."

Het is nog de vraag waar de felle, uitslaande brand door ontstond. Het houten pand aan de Albrandswaardsedijk had geen schijn van kans en brandde volledig af. 

In het restaurant waren meerdere knallen te horen nadat een aantal gasflessen ontplofte, meldde de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De brandweer had het vuur na ruim twee uur blussen ,,zo goed als onder controle". Rond 8.00 uur werd het sein brand meester gegeven.

Omdat het restaurant niet meer te redden was, probeerde de brandweer te voorkomen dat de brand zich uitbreidde naar twee naastgelegen woningen. Eén woning werd verwoest door het vuur. Die blijkt van Remco en Sigrid te zijn. Brandweerlieden hebben vier bewoners en een kat in veiligheid gebracht.

Tekst gaat door onder de foto.

Volledig scherm
Restaurant Abel in Poortugaal is verwoest door een grote brand. © Flashphoto NL

Brandlucht

De brandlucht was in de wijde omgeving te ruiken. De DCMR ontving tot 7.45 uur achttien klachten uit onder meer Vlaardingen, Schiedam, Pernis en Albrandswaard. Wie last heeft van stankoverlast, wordt door de veiligheidsregio aangeraden om de ramen en deuren te sluiten. 

Ook veroorzaakte de brand veel rook, maar die dreef richting onbewoond gebied. In de directe omgeving van Rhoon zijn roetdeeltjes aangetroffen. Deze kunnen met water en  zeep worden verwijderd, laat de veiligheidsregio weten.

Tekst gaat door onder de foto.

Volledig scherm
Archieffoto van restaurant Abel in Poortugaal. © Jan de Groen

Steunbetuigingen

De eigenaren van Abel hebben hun gasten met een bericht op sociale media op de hoogte gesteld van de brand. Remco en Sigrid hebben inmiddels vele honderden steunbetuigingen ontvangen.

Op de mededeling op Facebook reageren gasten massaal met persoonlijke herinneringen aan restaurant Abel. Voor velen was het niet zomaar een horecazaak. ,,Zo'n mooie plek waar wij een prachtig trouwfeest hebben gehad en goede herinneringen aan hebben gehad", schrijft een vrouw.

Een ander reageert opgelucht op het feit dat de twee horecaondernemers niet gewond zijn geraakt door de brand: ,,Gelukkig zijn jullie ongedeerd en hebben jullie elkaar. Jullie zijn kanjers en jullie staan vast weer op en beginnen opnieuw, ondernemen zit in jullie bloed. Maar voor nu kracht en sterkte."

Succes

Remco en Sigrid Abel openden hun restaurant in 1999. Het werd een groot succes. Het echtpaar begon met een team van ongeveer vijftien medewerkers. Inmiddels is dat aantal verzesvoudigd en hebben de horecaondernemers ook een tweede restaurant, Tasman in Rhoon.

Horecablad Misset Horeca riep Abel in 2013 uit tot het beste restaurant van de regio Rotterdam.

Brw Albrandswaard on Twitter

Brand in Restaurant Abel 😔We doen wat we kunnen.

Brw Albrandswaard on Twitter

Onze meetploeg is de effecten in kaart aan het brengen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam