‘Veel te weinig bekend over hiv in Rotterdam’

VIDEOIn Rotterdam lopen volgens schattingen 3000 mensen met hiv rond. Op het Schouwburgplein is nu een tijdelijke expositie over het virus.

De komst van de tentoonstelling in hartje stad is belangrijk, zegt HIV010, want  er rust een taboe op het virus en de ziekte volgens dit samenwerkingsverband van organisaties die actief zijn op het gebied van hiv en aids.

Ongeveer 3000 Rotterdammers hebben hiv en daar komen er jaarlijks 100 bij, zegt Marnix Kemme van Stichting HIV Portaal Rotterdam. ,,Tenminste de helft van de mensen die hiv-positief zijn, durft niks tegen de omgeving te zeggen. Nog eens 300 weten van zichzelf niet eens dat ze het virus bij zich dragen. Wij vinden dat er in Rotterdam ontzettend veel kennis tekort is op het gebied van hiv en aids.’’

De tijdelijke tentoonstelling bestaat uit een grijze container. Op de zijkanten staan de woorden ‘Hoe positief ben jij?’. Binnen hangen op blauw en groen gekleurde wanden foto’s en verhalen van mensen van over de hele wereld met hiv en aids. De tentoonstelling staat tot en met zaterdag op het Schouwburgplein. 

Quote

Tenminste de helft van de mensen die hiv-positief zijn, durft niks tegen de omgeving te zeggen.

Marnix Kemme, Stichting HIV Portaal Rotterdam

De initiatiefnemers mikken op bezoekers van het centrum van de stad. Vertegenwoordigers van organisaties als Stichting HIV Portaal, Stichting Mara, Het Rode Lint, COC Rotterdam en Untenu wachten ze op. Sommigen hebben zelf hiv.

Getwijfeld

Marnix Kemme leeft zelf al meer dan tien jaar met hiv. ,,Ik heb jarenlang getwijfeld of ik het moest vertellen aan mijn omgeving. Uiteindelijk kreeg ik veel positieve reacties, maar ook wel een paar domme.’’ Zo vroeg een vriend of Kemme niet in quarantaine moest vanwege het besmettingsgevaar. Hiv is overdraagbaar via bloed, sperma en moedermelk. Door medicijnen wordt het virus onderdrukt, waardoor het ook niet meer overdraagbaar is.

Later deze maand is de Internationale Aidsconferentie in Amsterdam. ,,Ter gelegenheid hiervan zijn allerlei voorlichtingsprojecten, waaronder deze pop-up expositie die door het hele land gaat. We kunnen nu gebruikmaken van de aandacht voor hiv en aids die de conferentie met zich meebrengt.’’

Volledig scherm
Marnix Kemme leeft zelf al meer dan tien jaar met hiv. Hij vraagt aandacht voor de pop-up shop van het samenwerkingsverband HIV0101. © Desiree Schippers

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam