Volledig scherm
Hulpverleners dragen de mountainbiker weg, die zaterdag gewond raakte in de Broekpolder. Hij was lastig te vinden. © Flashphoto.nl

Veiligheidssyteem Broekpolder werkt onvoldoende

In Vlaardingen is ophef ontstaan over de bordjes met gps-codes in de Broekpolder. De bordjes die hulpdiensten de weg moeten wijzen, zijn te dun gezaaid, vindt raadslid Marco van Unen. ,,Het idee is goed, de uitvoering een drama."

Quote

Het idee is goed, maar de uitvoering blijkt een groot drama

Marco van Unen

Een mountainbiker raakte zaterdag gewond bij een ongeluk op het Broekpolderpad. Een politiehelikopter moest assisteren om de fietser te vinden. Dit incident bewees het belang van een goede bewegwijzering, weet CDA-raadslid Marco van Unen. En dat terwijl hij met burgemeester Blase deze zomer een nieuw veiligheidssysteem introduceerde, waarmee dit soort scenario's tot het verleden zouden behoren.  

Straatnaambordje
Van Unen viste vorig jaar zelf een bewusteloze man uit een greppel en ondervond dat het straatnaambordje niet volstond om hulpdiensten naar de plek te krijgen. ,,Het Broekpolderpad bleek zo'n beetje de halve polder te beslaan." Daarop bedacht hij een oplossing. Bordjes met een gps-code moesten in de polder komen, zodat de meldkamer sneller weet waar iets aan de hand is. ,,Het idee is goed, maar de uitvoering blijkt een groot drama."  

Volgens Van Unen zijn er veel te weinig bordjes opgehangen. ,,In dit immense gebied 87. Waar ik die man gevonden heb, is bijvoorbeeld geen bordje te bekennen. Het gaat wel om de veiligheid van mensen."  

Volgens een gemeentewoordvoerder is het nooit de bedoeling geweest om honderden bordjes op te hangen: ,,Er is bewust gekozen voor een goede, niet overdadige inpassing. Als uit evaluatie blijkt dat dit niet afdoende is, gaan we zeker nadenken over extra bordjes." De bordjes hangen ook niet op herkenbare plekken, stelt Van Unen: ,,Maar op bankjes, paaltjes, hekwerk en zelfs op bomen. In eerste instantie dachten voorbijgangers vermoedelijk dat het spoorzoekertje was."  

Herkenbaar
De bordjes moeten goed herkenbaar zijn. ,,Hang ze op gekleurde paaltjes. De centralist van de meldkamer kan dan aan de melder vragen of hij in de directe omgeving een gekleurd paaltje ziet." Ook is de CDA'er ter ore gekomen dat het systeem niet bekend is bij de meldkamer. Een centralist laat via Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond weten dat ze wel bekend is met het systeem, maar twijfelt aan de werking: ,,Hoe weten mensen waar die bordjes hangen?"  

De gemeente meldt dat er onlangs 35 paaltjes zijn bijgeplaatst. ,,Die hebben een andere nummering en staan langs het mountainbikeparcours. De coördinaten zijn deze week gecontroleerd en worden zo snel mogelijk aan de meldkamer doorgegeven."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam