Volledig scherm
Frank Taal (r). © Frank de Roo

Veiling Frank Taal nodig voor 'behoud van galerie'

Ruim twintig kunstenaars doen mee aan een benefietveiling van hun werk voor Galerie Frank Taal in Rotterdam. Ze stellen gratis werk beschikbaar. ,,Het gaat om het behoud van de galerie", zegt Taal zelf.

De veiling is een initiatief van kunstenaars Bram Braam en Ties ten Bosch. Zij spoorden collega's aan om werk te doneren. De werken worden per opbod verkocht. Het openingsbod is vastgesteld op de helft van de galeriewaarde van de kunstwerken. Normaal gesproken gaat de helft van de opbrengst van een schilderij of beeld naar de galeriehouder en de helft naar de kunstenaar. Nu is de hele opbrengst voor de galeriehouder.

Met de opbrengst krijgt de galerie 'een zetje', vertelt Taal. Net als veel andere kunstgaleries heeft Frank Taal het moeilijk. ,,De opbrengst is nodig om een volgende stap te kunnen maken", vertelt hij. De afgelopen jaren daalde het aantal galeries in Nederland: de financiële crisis dreunt nog na in de kunstsector. Bedrijven kochten minder kunst en particulieren deden minder vaak een beroep op de kunstkoopregeling. Bovendien nam het bezoek aan galeries af, ten gunste van bezoek aan grote kunstbeurzen, die voor galeriehouders kostbaar zijn.

Aanstaande zondag zijn de kijkdagen in de galerie aan de Van Speykstraat, die acht jaar bestaat. Er is werk te zien van onder andere Daan den Houter, Marilou van Lierop, Mike Ottink, Phil Bloom, Erik Sep en Midas Zwaan. Op 15 september is de veiling, onder leiding van Margitte Verwoerdt.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
4300 stemmen