Volledig scherm
Onder meer deze straatnaam wil Erik van Loon veranderen. © AD

'Verander racistische straatnamen Afrikaanderwijk'

De Rotterdamse idealist Erik van Loon heeft bij de straatnamencommissie gevraagd om 'racistische straatnamen' in de Afrikaanderwijk te veranderen.

Quote

Nooit mag racisme in ons land discreet worden toegestaan

Erik van Loon
Volledig scherm
Erik van Loon wil dat een aantal straatnamen wordt aangepast. © Marco de Swart

,,Straatnamen van racistische massamoordenaars die bommenwerpers en tanks inzetten tegen hun eigen bevolking moeten wijken voor straten met namen van Nobelprijswinnaars voor de Vrede, Literatuur en Economie,'' vindt Erik van Loon. Hij is de zesde Rotterdammer die een dergelijke aanvraag indient. De gemeente Rotterdam heeft vijf keer eerder een soortgelijke aanvraag afgekeurd.

In 2006 onderzocht toenmalig portefeuillehouder Robbert Baruch van de deelgemeente Feijenoord (PvdA) welke straatnamen in de Afrikaanderwijk 'fout' zijn. Baruch kreeg met zijn verzoek veel hoon over zich heen. Ook een groep Zuid-Afrikaanse acteurs bood eerder een petitie aan over de in hun ogen vele pijnlijke straatnamen.

Bestrijden
Erik van Loon is bekend van de jaarlijkse zwempartij Rondje Noordereiland en is het brein achter de Piet Heijn Feesten in Delfshaven. ,,Het zou kunnen dat de gemeente ook nu weer de aanvraag om praktische redenen afkeurt. Ik zal echter niet rusten. Nooit mag racisme in ons land discreet worden toegestaan. Het moet bewust worden bestreden.''

De straatnamen die volgens Van Loon uit de Afrikaanderwijk moeten verdwijnen zijn Paul Krugerstraat, Bothastraat, Schalk Burgerstraat, Martinus Steijnstraat, Johannes Brandstraat, Retiefstraat, De La Reystraat, Christiaan de Wetstraat, Cronjéstraat, Joubertstraat en de Herman Costerstraat.

Volg het Rotterdams Dagblad ook op Facebook.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam