Volledig scherm
Een voorbijganger blijft verbaasd kijken naar de stereo. © AD

Verbazing over 'bedelende stereo' in Rotterdam

Verbaasde blikken bij de Albert Heijn aan het Schouwburgplein in het centrum van Rotterdam. Voor de deur van de supermarkt staat een verlaten stereo met een schoteltje erop. Uit het apparaat klinkt gezang, gevolgd door 'Alstublieft een klein bijdrage.'

Quote

En die bedelaar zit ondertus­sen lekker warm binnen

Verbaasde voorbijganger
Volledig scherm
© AD

De radio fungeert als volledig geautomatiseerde straatmuzikant, compleet met bedelschoteltje voor de giften. Voorbijgangers vinden het maar raar. Ze kijken om zich heen en proberen te ontdekken wat er aan de hand is en wie hier achter zit. 

Opleveren
De argwaan is groot. ,,Wat is dit voor gekkigheid? En die bedelaar zit ondertussen vast warm binnen,'' roept iemand. Anderen kunnen er hartelijk om lachen, sommigen denken dat ze in de maling worden genomen. ,,Maar je denkt toch niet dat het wat oplevert als er alleen zo'n stereo staat,'' zegt een voorbijganger.

Wie er achter de actie zit, is voor de voorbijgangers een raadsel. Is het een luie straatmuzikant, of zit er meer achter? Dat laatste blijkt het geval. De 'bedelende gettoblasters' staan op tien plekken in Rotterdam en zijn het werk van de Amsterdamse kunstenaar Dries Verhoeven.

Utrecht
Rotterdam is niet de eerste stad waar hij de 'straatmuzikanten' neerzet. Eerder plaatste hij de stereo's al op meerdere plekken in de Utrechtse binnenstad. ,,Ik wil een gesprek openen over de zichtbaarheid van armoede in onze samenleving'', legt de 40-jarige Verhoeven uit. ,,Er is een groeiende armoede in Nederland en grotere hulpvraag in Europa en misschien wel in de wereld, een grotere inkomensongelijkheid.'' 

Tentoonstelling
Het werk van Verhoeven is onderdeel van Hacking Habitat, een tentoonstelling in de voormalige bajes aan het Wolvenplein in Utrecht. De exhibitie gaat over het ontregelen van systemen, technologie en actuele onderwerpen als privacy.

De aalmoesradio's staan nog tot en met 20 maart in Rotterdam. Ze staan op tien plekken: Stationsplein, Central Plaza, Albert Heijn Schouwburgplein, Lijnbaan Pull & Bear, Stadhuis, Lijnbaan Perry Sport, Bijenkorf, World Trade Center, Binnenwegplein en Metro Beurs.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam