Volledig scherm
Het Zakkendragershuisje in het centrum van Schiedam. © Fred Libochant

Verbouwing Zakkendragershuisje is vertraagd

Het is nog even wachten totdat het Schiedamse Zakkendragershuisje in oude luister is hersteld. De opening staat gepland voor september.

Het Zakkendragershuisje, een van de oudste panden in het centrum van Schiedam dat in oude luister wordt hersteld, had eigenlijk vorig jaar al klaar moeten zijn. Maar de samenhang van de verbouwing van het naastgelegen Café Sjiek, dat een deel van de eerste verdieping van het monument erbij trekt, maakte de voorbereiding van de uitvoering complexer dan verwacht.

Die verbouwing kan nu inmiddels van start gaan. Sjiek verhuist tijdelijk naar het voormalige pand van restaurant Lepels aan de Korte Haven. Eigenaren Jeroen Zeeman en Vincent van Ardenne richten hier een pop-up restaurant in. Ook Koningsnacht en Koningsdag, traditioneel enorme publiekstrekkers, worden hier gevierd.

Verwarming

Nu dat concreet is, kan de gemeente ook met het huisje zelf van start gaan. Zo worden voorzieningen als de toiletruimte en verwarming verbeterd. Het Zakkendragersgilde blijft de belangrijkste gebruiker van het pand. Op de begane grond en in de gildekamer op de eerste verdieping worden authentieke elementen teruggeplaatst om de historische beleving van het huis te versterken en de geschiedenis van het gilde beter voor het voetlicht te brengen.

De 'doorbraak' van Café Sjiek levert niet alleen huuropbrengsten op, maar vergroot ook de toegankelijkheid van het Zakkendragershuisje. Zo krijgen bezoekers in de restaurantruimte ook een kleine presentatie van de geschiedenis van het pand voorgeschoteld. Bovendien kan bij evenementen gebruik worden gemaakt van de trapopgang van de horecagelegenheid zodat mensen die slecht ter been zijn, ook de gildekamer kunnen bekijken.

Voor de juiste inrichting en terugplaatsing van de interieurelementen werken diverse partijen samen, zoals het Zakkendragersgilde, de Schiedamse musea, het gemeentearchief en de gemeente Schiedam.

Lessenaar

Bijzonder is dat op de zolder van het gebouw de oorspronkelijke lessenaar van het gildebestuur is gevonden. Dit meubel wordt gerestaureerd en teruggeplaatst. Daarnaast is hulp gevraagd van Schiedammers die het interieur van het huis hebben gekend voor de grote restauratie in 1965/1966. Bij die verbouwing werd het interieur van het huis van zijn oorspronkelijke kleur en afwerking ontdaan. Dit heeft ook aanvullende informatie opgeleverd die nu weer van pas komt.

De aanpassingen aan en de herinrichting van het Zakkendragershuisje zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Zuid-Holland, vanuit de Erfgoedlijn Trekvaarten. De kosten voor de verbouwing van Café Sjiek liggen geheel bij de eigenaren. Zij verwachten zo'n 12 tot 15 weken nodig te hebben voor de werkzaamheden en in de zomer te kunnen openen.

Het is de bedoeling dat het Zakkendragershuisje met de Open Monumentendagen in september gereed is zodat het pand een feestelijk middelpunt kan zijn.