Volledig scherm
© anp

Verdachte 21 jaar na misbruik jongen voor rechter

21 jaar nadat in Rotterdam een toen 10-jarige jongen seksueel zou zijn misbruikt, moet de verdachte zich voor de rechtbank verantwoorden. Dinsdag dient het proces tegen de nu 68-jarige man.

Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in de periode van juni 1994 tot en met september 1994. In welke relatie verdachte en slachtoffer destijds tot elkaar stonden, zal dinsdag tijdens de rechtszitting duidelijk worden. Hoewel het vermoedelijke zedenmisdrijf twee decennia geleden plaatsvond, is er geen sprake van verjaring.

Verjaring
Sinds 1 april 2013 kunnen ernstige zedenmisdrijven tegen kinderen, waar een straf van 8 jaar voor geldt, niet meer verjaren. Zo is er geen verjaringstermijn meer voor verkrachting, aanranding en voor gemeenschap met kinderen onder de 16 jaar.

In het algemeen -bij volwassenen- verjaren zedenzaken op den duur wel, maar de termijn daarvoor verschilt. Is sprake van een misdrijf waar maximaal 3 jaar gevangenisstraf op staat, dan verjaart de zaak na 6 jaar. Bij aanranding, waar meer dan 3 jaar cel voor kan worden opgelegd, gebeurt dat na 12 jaar. In het geval van verkrachting, waar de verdachte kan worden veroordeeld tot 10 jaar, verjaart de zaak na 20 jaar.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6146 stemmen