De verdachte en de 13-jarige jongen zouden in het easyHotel de nacht hebben doorgebracht.
Volledig scherm
De verdachte en de 13-jarige jongen zouden in het easyHotel de nacht hebben doorgebracht. © GoogleMaps

Verdachte (40) van misbruik zag voetbal en seksavontuur als 'een uitje'

Tegen Hans H., de vijfde man die door het Openbaar Ministerie (OM) wordt verdacht van ontucht met hetzelfde minderjarige slachtoffer, is vandaag vijftien maanden gevangenisstraf geëist. De 40-jarige verdachte uit Deventer sprak af met de toen 13-jarige knul, maar ontkent in alle toonaarden dat hij seks met hem had. ,,Hij doet dit voor het geld.”

Waarom een 13-jarige jongen zou liegen? Dat vraagt de rechter zich vandaag hardop af. Dat kan Hans H. ook niet echt verklaren. Hij zal het wel voor het geld doen, stelt hij in de Rotterdamse rechtbank waar hij voor moet komen voor de verdenking van seksueel misbruik. De aanklacht liegt er niet om: de man zou het lichaam van de 13-jarige jongen meermalen zijn binnengedrongen.

In mei vorig jaar spreekt H. op homo.nl met de jongen. De gesprekken gaan twee weken lang over seks, totdat het tot een ontmoeting komt. De Deventenaar moet in de regio Rotterdam zijn voor een voetbalwedstrijd. De man is arbiter in het Nederlandse amateurvoetbal. ,,Ik dacht: ik maak er gelijk een uitje van.” Wat dat uitje inhoudt? Een seksafspraak met de tiener en een overnachting in het easyHotel aan de Westblaak in Rotterdam.

Hotel

De man en de jongen spreken met elkaar af op het Eendrachtsplein en trekken naar de Witte de Withstraat om daar een drankje te doen. ,,Toen ik hem zag, wist ik gelijk dat hij geen 18 was”, verklaart de verdachte. Hij stelt dat hij niet op de hoogte is van zijn echte leeftijd voordat zij afspreken. Op pijnlijke wijze spreekt hij zich daarna constant tegen als de rechter vraagt naar de vervolgstappen van hun afspraakje. Dan zegt hij weer dat hij naar de leeftijd van de jongen vraagt en vervolgens weggaat. Alleen naar zijn hotel. Een minuut later stelt hij dat hij de jongen om zijn legitimatie vraagt als ze samen op zijn hotelkamer zijn. Hij besluit: de jongen is te jong, seks zit er niet in.

Frappant, vindt de rechter. De verklaring van de jongen staat namelijk haaks op die van de man. Die zet tot in detail uiteen welke seksuele handelingen ze met elkaar uithalen op die hotelkamer in het hartje van Rotterdam. Volgens H. dringt de jongen wel aan op seks, maar wint zijn verstand het van zijn lustgevoelens. Daar gelooft het OM helemaal niks van. Zijn verklaring tijdens de zitting helpt niet mee. ,,Hij lult zich vast”, vat de aanklager zijn relaas samen. ,,Je mag liegen als verdachte en ontkennen is helemaal prima. Maar ik vind het een zwaktebod dat hij zegt dat een 13-jarige jongen dit om het geld zou doen. Hij kan toch niet denken dat we hier in mee gaan?”

Smartengeld

Het OM eist een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet H. onder behandeling en moet hij het slachtoffer 500 euro smartengeld betalen. Volgens het OM blijkt onder andere uit chatgesprekken tussen verdachte en de jongen dat er wel degelijk sprake is van seks.

De zaak is een onderdeel van een groot zedenonderzoek. De jongen spreekt via homo.nl met meerdere volwassen mannen af om seks te hebben. Eerder zijn al vier mannen van tussen de 42 en 64 jaar veroordeeld voor seksueel misbruik van de jongen, onder wie een huisarts en een voormalig D66-fractievoorzitter uit Capelle aan den IJssel. Ze zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van één tot vier jaar. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam