Volledig scherm
Muzikant Joël S. was bekend bij het meldpunt Verwarde Personen. © AD

Verdachte moord Amerikaanse studente was bekend bij meldpunt Verwarde Personen

Joel S. die vastzit voor de moord op de Amerikaanse studente Sarah Papenheim was bekend bij de hulpverlening. Over de Rotterdamse huisgenoot van het slachtoffer was een melding binnengekomen bij het advies- en meldpunt Verwarde Personen. Hierop is ‘direct actie ondernomen’, aldus de gemeente Rotterdam.

Dit is ‘gebruikelijk in dit soort situaties’. De inzet die is gepleegd wordt onderzocht. Het meldpunt is door de gemeente speciaal in het leven geroepen voor Rotterdammers die ongerust zijn vanwege verward gedrag bij bijvoorbeeld een buurman.

De moeder van de 21-jarige Sarah vertelde eerder dat haar dochter tot diep in de nacht met Joel S., een begaafd contrabasspeler, sprak. ,,Zij wilde hem graag helpen, door naar zijn problemen te luisteren en met hem te praten’’, aldus haar moeder.

De oud-contrabasdocent Ruud van der Meulen meldde dat hij twee jaar geleden opeens een telefoontje kreeg van de 23-jarige verdachte, die ‘niet lekker in zijn vel’ zat. ,,Hij zei dat hij bijna geen vrienden meer had. Maar er gingen bij mij geen alarmbellen rinkelen.’’

Blijkbaar was er recent wel iemand die zich zorgen maakte over Joel S.. Over de aard van de melding en de genomen actie daarna zegt de gemeente niets.

Actie

Het advies- en meldpunt werkt samen met zorgaanbieders, politie, wijkteams, het Veiligheidshuis en de familie of de omgeving aan een oplossing. De medewerker geeft de zorgen door, bijvoorbeeld aan het wijkteam van de gemeente of de GGD. De belofte is echter dat een melding wordt gevolgd tot er goede actie is ondernomen.

De muziekgemeenschap in haar Amerikaanse thuisstaat Minnesota heeft Papenheim (21) maandagavond Amerikaanse tijd herdacht. Dat gebeurde in muziekcafé Shaw’s. Voordat Sarah in 2016 naar Nederland verhuisde om in Rotterdam psychologie aan de Erasmus Universiteit te gaan studeren, trad ze daar op met de meest gerespecteerde musici uit Minneapolis.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5232 stemmen