Volledig scherm
Verdachte Leon van M. tijdens een eerdere proforma-zitting. © ANP

Verdachte van kofferbakmoord weer in vrijheid gesteld

Briellenaar Leon van M. (41), verdacht van de onopgeloste Oostvoornse kofferbakmoord van 2005, is weer in vrijheid gesteld. Hij was op vrije voeten maar werd zaterdag in zijn woonplaats aangehouden omdat hij zich niet had gehouden aan voorwaarden die aan zijn vrijheid waren gekoppeld. 

De raadkamer heeft besloten voor zijn tijdelijke vrijlating omdat de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak pas voor september staat gepland. Van M. tot die tijd in voorlopige hechtenis houden, duurt volgens de rechter te lang. De voorwaarden voor zijn vrijlating zijn aangescherpt. Wat die precies zijn, is onduidelijk omdat de zaak achter gesloten deuren plaatsvond. 

Urinecontrole 

Van M. zou niet hebben willen meewerken aan een urine- en bloedcontrole. Hij werd daarop in het huis van zijn ex-vriendin aan de Rozemarijnstraat in Brielle door een arrestatieteam opgepakt. Voor alle zekerheid werd voor de actie van de politie een deel van de straat afgezet. 

Leon van M. wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk gehouden voor de moord op Caroline van Toledo (35) uit Oostvoorne. Het stoffelijk overschot van de alleenstaande vrouw werd gevonden in de kofferbak van haar uitgebrande auto in recreatiegebied Kruininger Gors nadat kort daarvoor haar huis in brand was gestoken.

De Briellenaar was al twee keer eerder aangehouden voor de geruchtmakende moordzaak, maar mocht telkens opnieuw in vrijheid de vorderingen van het slepende onderzoek afwachten. Inmiddels probeert het OM naar de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak toe te werken. Er is een nieuwe getuige die in  het nadeel van Van M. heeft verklaard.  

Vrijgelaten

Leons jongere broer Erik Jan (38) en Humprey K. (38) zouden ook betrokken zijn geweest bij de lugubere moord, maar de twee werden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Twee weken geleden maakte het OM bekend dat ze opnieuw als verdachten worden beschouwd. Dat nadat een nieuwe getuige die al belastend heeft verklaard over Leon van M., heeft verteld dat ook Erik Jan van M. en Humprey K.  een rol hebben gespeeld.

De twee zouden Caroline hebben willen overvallen in haar woning. Daarbij zouden klappen zijn gevallen. Leon van M. zou toen gebeld zijn om ‘de rommel’ op te ruimen. Eerdere getuigen hebben verklaard dat Leon van M. zich destijds meermalen in dronken toestand zou hebben laten ontvallen de dood van de vrouw op zijn geweten te hebben.    

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam