Volledig scherm
Op de Promenade in Rozenburg werd Edwin van Dijk doodgestoken door zijn buurman Jan van O. © Mediatv

Verdachte van moord op buurman krijgt 6 jaar en tbs

De 43-jarige Rozenburger Jan van O. is voor de moord op zijn buurman Edwin van Dijk (44) veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Daarnaast moet de man opdraaien voor de begrafeniskosten. Tegen de man was 8 jaar en tbs geëist.

Het fatale incident speelde zich op 7 februari af in een wooncomplex aan de Promenade. De twee zouden in de gang van de flat een woordenwisseling hebben gehad waarbij Van O. ineens met een mes op Van Dijk begon in te steken. Hij belde daarna zelf de politie. Het slachtoffer was in totaal rond de dertig keer gestoken; in zijn borst en rug. De verdachte verklaarde voor de rechtbank niet meer te weten wat er is gebeurd.

,,De verdachte kan of wil zich veel niet herinneren van het steken zelf. Hij zegt zich alleen te herinneren dat hij Van Dijk in de buik heeft gestoken maar Van Dijk is veel vaker in de rug gestoken’’, sprak de officier twee weken geleden tijdens de rechtszaak.

2009

Het was niet de eerste keer dat Van O. zich verloor in agressie. Uit het dossier is gebleken dat hij in 2009 een andere buurman een mes op zijn keel had gezet. Waarom hij buurman Van Dijk te lijf ging was volgens hem vanwege een ‘claustrofobie-gevoel’ tussen hem en de tussendeur. ‘Ik wou hem gewoon weg hebben, weg hebben, gewoon blinde paniek’, verklaarde hij eerder bij de politie.

De psychiater en psycholoog die van O. hebben onderzocht hebben vastgesteld dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft en daarnaast is van een waanstoornis. De gedragsdeskundigen adviseren hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam