Volledig scherm
adf © MediaTV

Verdachte van spanbandmoord hoort twaalf jaar cel eisen

In de Rotterdamse rechtbank staat vandaag de in Rotterdam wonende Litouwer Antanas S. (25) terecht. Hij wordt ervan verdacht een vriend (24) die bij hem logeerde te hebben vermoord. Daar heeft hij volgens justitie een spanband voor gebruikt. Zojuist is tegen de man twaalf jaar cel geëist. 

De gewelddadige gebeurtenis dateert van augustus vorig jaar en speelde in de woning van de verdachte aan de Wolphaertsbocht. Een ruzie over geld zou ten grondslag hebben gelegen aan het dodelijke misdrijf. Het in Schiedam wonende slachtoffer logeerde bij de verdachte en had al een paar keer om geld voor drugs gevraagd en op de ochtend van de moord ging het daar weer over.

De verdachte heeft zojuist verklaard dat hij plotseling werd belaagd en in een wurggreep werd genomen. Hij zou daarbij met een hamer op zijn hoofd zijn geslagen. Volgens S.’ lezing wist hij de hamer af te pakken en ermee over zijn schouder terug te slaan om de vriend van zich af te krijgen. Zo’n vijf keer zou hij hebben uitgehaald. ,,Dat lijkt in strijd met het sectierapport’’, stelt de rechter. ,,Er is een schedelbreuk geconstateerd en op zijn hoofd zaten 34 huidscheuren.’’

Uit onderzoek is duidelijk geworden dat niet de klappen met de hamer op het hoofd als de doodsoorzaak moeten worden gezien. Het slachtoffer is overleden door verwurging met een spanband. Die werd om zijn nek gewikkeld en strak aangedraaid. Een buurman hoorde de man in doodsangst schreeuwen voor zijn leven.

Noodweer

In een eerdere pro formazitting heeft de advocaat van S. aangevoerd dat hij zich heeft moeten verdedigen tegen een aanval van het slachtoffer. ,,Hij is door een ongelukkige samenloop van omstandigheden om het leven gekomen’’, zei hij twee maanden geleden. ,,Het noodweer-verweer is voor het Openbaar Ministerie niet zo aannemelijk’’, reageerde de aanklager destijds.

De verdachte zegt nu dat zijn maat ondanks de klappen met de hamer agressief bleef en dat hij daarom een touw heeft gepakt en dat om zijn nek heeft gedaan. Het uiteinde van het touw werd vastgemaakt aan een deurklink. ,,Uit voorzorg’’, aldus de verdachte. Hij wilde hem op afstand houden. ,,Als ik hem dood had gewild, was ik wel doorgegaan met slaan met de hamer.’’

Dan toont S. eigenlijk voor het eerst emoties. Hij zucht diep, kijkt met een hopeloze blik naar zijn advocaat en slaat zijn handen voor zijn ogen.

De rechter leest voor uit het dossier dat het slachtoffer volgens het sectierapport door verwurging met het touw is overleden. ,,De politieman die de kamer binnenkwam heeft waargenomen dat de band om de hals behoorlijk strak zat.’’ En richting de verdachte: ,,Het kan bijna niet anders dan dat u die band flink heeft aangedraaid.’’

De Officier van Justitie zegt dat nergens uit blijkt dat er noodzaak was voor zo veel geweld. ,,Bewust is de spanband gepakt en het slachtoffer ermee gewurgd. Er was geen enkele noodzaak voor. Het slachtoffer was al bewusteloos. Het is gruwelijk uit de hand gelopen."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam