Volledig scherm
In het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel werd in mei perazijnzuur rond gesprenkeld. © ANP

Verdachte zuurincident IJsselland Ziekenhuis gooide giftige stof bewust over bureaus

De uitzendkracht die in mei een zuurlek veroorzaakte in het IJsselland Ziekenhuis, sprenkelde de giftige stof volgens het OM doelbewust over de vloer en bureaus. Hij wordt verdacht van drie pogingen tot doodslag en elf pogingen tot zware mishandeling. 

Quote

We gaan er vanuit dat het met opzet is gedaan

Jeichien de Graaff van het Openbaar Ministerie

Van een ongeluk is volgens het openbaar ministerie geen sprake, zo blijkt uit de dagvaarding. ,,We gaan er zeker vanuit dat het met opzet is gedaan”, aldus een woordvoerster van het OM.

De 25-jarige Hans J. uit Gouda gooide het giftige schoonmaakmiddel op de vloer en over bureaus, scanners en toetsenborden in het magazijn van het Capelse ziekenhuis. J. werkte daar nog maar een paar maanden als transportmedewerker.

Toen een aantal patiënten en medewerkers ademhalingsproblemen kreeg, was J. al gevlogen. Omdat het ziekenhuis niet wist waar hij uithing, werd een grootscheepse zoekactie naar hem op touw gezet. Later bleek dat hij naar huis was gegaan. Daar kon de politie hem nog dezelfde ochtend aanhouden. Waarom hij het perazijnzuur heeft rondgesproeid, is nog niet bekend.

Het OM verdenkt J. van poging doodslag en zware mishandeling. Hij moet op 13 juli voor het eerst voor de rechter verschijnen. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. J. blijft in elk geval tot de zitting vastzitten.

Luchtpijp

Een van de slachtoffers is de 19-jarige Denzel Doorn uit Spijkenisse, die eerder in deze krant vertelde dat hij op het randje van de dood had gebalanceerd. Zijn luchtpijp verbrandde voor zestig procent. Hij lag twee dagen in een kunstmatig coma.

Het OM gaat er vanuit dat J. wist dat hij de gezondheid van andere aanwezigen in het ziekenhuis ernstig kon schaden. Alleen al door het inademen van het perazijnzuur kunnen mensen overlijden.

Bestuursvoorzitter Peter Draaisma van het IJsselland Ziekenhuis liet eerder weten geen conflicten met de uitzendkracht mee te hebben gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam