Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Verdachten martelzaak noemden het zelf het 'NK Pedo Schoppen'

De eerste zittingsdag van de zaak rond de marteling van drie mannen uit Dirksland op Goeree-Overflakkee in de zomer van 2016 kenmerkte zich door veel gruwelijke details. De slachtoffers zouden dagenlang zijn verkracht met uiteenlopende voorwerpen, bedreigd en mishandeld. 

Het zou allemaal begonnen zijn vanwege vermeend kindermisbruik door een van de slachtoffers. De verdachten dachten voor eigen rechter te moeten spelen. ,,Het Nederlandse kampioenschap pedoschoppen", omschreven zij het zelf op WhatsApp. 

Volgens de rechter is de man uit Achthuizen wel verdacht geweest van kindermisbruik maar werd hij vrijgesproken door de rechtbank. In augustus 2016 deed hij zelf aangifte bij de politie. Zijn armen en benen zaten toen vol met blauwe plekken. Ook had hij verwondingen aan zijn geslachtsdelen. Hij zou onder meer zijn gedwongen tot seks. Volgens een van de verdachten moest de man poep van hoofdverdachte Jaap S. eten. 

S. wordt omschreven als degene die de meeste bizarre dingen deed. Van de zes verdachten is hij de enige die weigert iets te vertellen. Volgens een andere verdachte was S. slechts de uitvoerder van het geweld. Lionel van G. zou de leiding hebben gehad.

Een tweede slachtoffer deed in juni aangifte. Hij werd getaserd, geschopt en geslagen. Volgens de aanklacht kreeg het slachtoffer ook een deodorantbus in zijn anus gestopt. Hij durfde niet met de politie te praten, want de verdachten dreigden zijn penis of een van zijn vingers af te knippen.

PTSS

Het derde slachtoffer zou een zak xtc-pillen thuis hebben liggen die de verdachten wilden hebben. Ze dreigden onder meer zijn tong eruit te snijden. De man heeft volgens zijn advocaat een posttraumatisch stress-syndroom overgehouden aan de ontberingen. Hij was bang de mishandelingen niet te overleven. Hij durfde ook niet te ontsnappen.

Belangrijkste bewijs vormen filmpjes die van de mishandelingen zijn gemaakt. Alle verdachten toonden spijt en verklaarden dat de gebeurtenissen uit de hand zijn gelopen door groepsdruk. ,,Het had allemaal niet mogen gebeuren." Twee slachtoffers woonden onder begeleiding bij Sjaloom Zorg in Dirksland.

Morgen gaat de behandeling verder. Dan bespreekt de rechtbank de persoonlijke omstandigheden van de verdachten en komt de officier van justitie met de strafeis.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam