Volledig scherm
Inbrekers © Shutterstock

Verdachten van inbraak Capelle houden stug vol: ‘Wij hadden er niks mee te maken’

Maandenlang werden Capelle en de Rotterdamse wijken Prinsenland en ‘s-Gravenland geteisterd door inbraken. Eind maart was de inbraakgolf voorbij. Dat heeft er volgens justitie alles mee te maken dat Soufiane B., Abdelmoumen O. en Dilbrin M. werden opgepakt. De drie jongens houden bij de rechter echter vol dat ze er niks mee te maken hebben. 

Bewoners van een huis aan het Van Maerlantpark in Capelle aan den IJssel werden op 26 maart opgeschrikt terwijl ze in bed lagen. Het was half twaalf toen de automatische lichten in de voortuin aanknipten. Er klonk gebonk en toen de bewoner door het raam keek, zag hij vier mensen lopen. Ze waren donker gekleed en hadden capuchons op. Een van de mannen pakte een grote kei uit de tuin. Het volgende moment hoorde de Capellenaar hard gerinkel. De steen werd door de ruit gegooid.

De 20-jarigen Dilbrin M. en Abdelmoumen O. en de 19-jarige Soufiane B. werden diezelfde nacht opgepakt, niet ver van de woning. Zij moesten zich vandaag verantwoorden voor de rechtbank in Dordrecht. Veel woorden spraken zij niet. Alle drie houden ze vol: ‘We hadden er niks mee te maken’.

Fors strafblad

Daar gelooft de officier van justitie niets van. Vooral niet omdat Dilbrin M. een fors strafblad heeft, gevuld met inbraken. In februari werd hij nog veroordeeld. Soufiane B. werd twee keer veroordeeld voor vermogensdelicten. Het strafblad van Abdelmoumen O. is smetteloos.

De inbraak in het Van Maerlantpark werd gepleegd in een tijd dat er veel inbraken plaatsvonden. De politie hield in totaal negen mannen aan in de leeftijd van 16 tot 25 jaar. Na die aanhoudingen keerde de rust terug. Soufiane en Abdelmoumen verklaarden allebei die nacht niet bezig geweest te zijn met inbraakpraktijken. Volgens hen waren ze op weg naar meiden, toen ze in de Capelse wijk werden aangetroffen. Toen de bewoner de politie belde, bleek een politiewagen toevallig net om de hoek te rijden.

Die ging achter de mannen aan, die in een zwarte Seat stapten. De politie reed de auto klem en hield de verdachten aan. Later werd een handschoen aangetroffen in de tuin van de woning, met daarop het dna van Abdelmoumen.

Gevangenisstraf

De bewoners hebben een verzoek voor een schadevergoeding van bijna 8000 euro ingediend bij de rechtbank. Ze hebben na de poging tot inbraak een alarmsysteem aangelegd en geven aan dat de betreffende nacht nog veel impact op ze heeft. Zo slapen ze slecht en zijn ze er nog veel mee bezig. De officier eist voor Dilbrin zeven maanden gevangenisstraf, voor Abdelmoumen 104 dagen (wat betekent dat hij vrijkomt, want hij heeft die dagen in voorarrest gezeten) en voor Soufiane vijf maanden. Voor die laatste wil ze ook een contactverbod met medeverdachten, een locatieverbod en elektronisch toezicht. Uitspraak over twee weken.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf  je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5162 stemmen