Volledig scherm
© anp

Verhuur van huis via Airbnb aan banden

Rotterdamse corporaties binden de strijd aan met huurders die hun woning aanbieden op populaire verhuursites zoals Airbnb. Woonstad dreigt zelfs met ontbinding van het huurcontract. Desondanks verhuren steeds meer Rotterdammers hun privéwoning tijdelijk aan toeristen.

De zaak staat op scherp nu Woonstad een huurder uit het Nieuwe Westen in Rotterdam uit haar sociale woning wil zetten, omdat zij zich had inschreven bij Airbnb. Volgens de corporatie is het verboden om 'geld te verdienen met gesubsidieerde sociale woningbouw'.

Ook de andere corporaties zijn resoluut: een extra zakcentje dankzij sites als Airbnb is niet weggelegd voor sociale huurders. ,,We gaan niet proactief op zoek, maar we handelen wel bij overlastmeldingen,'' laten ze weten.

De rechtszaak speelde deze maand. De rechter vond ontbinding van het huurcontract te ver gaan, mede omdat het voor huurders niet altijd duidelijk is wat wel en niet mag. Woonstad overweegt in hoger beroep te gaan. ,,In het huurcontract staat duidelijk dat onderverhuur niet is toegestaan. Het is een principiële zaak.'' Naar schatting zijn er zo'n 1000 Rotterdammers die hun woning (koop of huur) aanbieden op Airbnb. De verhuursite zelf meldt dat er ten opzichte van vorig jaar sprake is van een groei van 75 procent. ,,Vroeger waren we vooral groot in Amsterdam, maar daar neemt de groei af. Rotterdam is nu bezig met een flinke inhaalslag,'' zegt woordvoerder Maurice Anemaat.

Ook de gemeente Rotterdam zit met Airbnb in haar maag. Belangrijkste reden is dat particuliere verhuurders massaal de toeristenbelasting (4,5 procent) ontduiken. De hotelbranche, die de afdracht wel betaalt, spreekt 'concurrentievervalsing'. Amsterdam heeft al eerder met Airbnb afspraken weten te maken over een collectieve afdracht van deze belasting; dit jaar zo'n 5,5 miljoen euro.

Belastingontduikers
Rotterdam is sinds deze maand in gesprek met Airbnb over het betalen van de toeristenbelasting. Dat levert naar verwachting enkele tonnen op. ,,We gaan om tafel zitten. Iedereen is bereid om een goede oplossing te vinden,'' aldus de gemeente.

Airbnb zegt zich te willen houden aan de regels, maar geeft geen inzage in het adressenbestand. In het verleden struinden ambtenaren, die zich voordeden als toerist, de site af op zoek naar belastingontduikers, aldus Airbnb-aanbieders.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam