Volledig scherm
Het Hofplein is moeilijk te bereiken. © Jan de Groen

Verkeerschaos rondom Hofplein door werkzaamheden aan de tramrails

Automobilisten en ov-gebruikers in Rotterdam krijgen het vandaag voor de kiezen in de binnenstad. Het Hofplein is moeilijk te bereiken. Ook tramreizigers moeten zich aanpassen: zo stoppen de tramlijnen 7 en 8 de komende anderhalve maand niet bij het Centraal Station en zijn de lijnen 4 en 25 tot 9 december opgeknipt in twee delen.  

Oorzaak: het vervangen van de tramsporen op het Weena en een deel van het Hofplein. Zowel op het Hofplein als het Weena is het aantal rijstroken voor automobilisten verminderd. Op de Schiekade, zo meldt een gemeentewoordvoerder desgevraagd,  zijn tot en met zondag 8 december de verkeerslichten aangepast. 

,,Verkeer op de Schiekade krijgt minder toegang tot het Hofplein. De verkeerslichten laten er minder auto’s door dan mensen gewend zijn en dat doen we voor de hulpdiensten. We willen niet dat het Hofplein of het Weena volloopt en dan ambulances en dergelijke worden geblokkeerd. Bereikbaarheid van de stad is belangrijk, maar de hulpdiensten zijn nog iets belangrijker’’, aldus de Rotterdamse zegsman.

Quote

De verkeers­lich­ten laten er minder auto’s door dan mensen gewend zijn en dat doen we voor de hulpdien­sten

Verkeerslichten

Dat het vanochtend op het Weena nog een tikje stroperig ging, kwam doordat de verkeerslichten ter hoogte van de Poortstraat bij het Unilever-gebouw niet goed stonden afgesteld. Dit is inmiddels opgelost, zo weet de woordvoerder. Maar het afzetten van twee rijstroken op deze weg blijft een horde voor het verkeer. 

Volledig scherm
Verkeer op het Weena slingert zich over één rijstrook richting Centraal Station. © AD

Door alle werkzaamheden in het centrum – want ook aan de Coolsingel wordt nog volop gewerkt – rijden de tramlijnen 4, 7, 8, 12, 21, 23, 24 en 25 een omleiding. Het lastigst is het voor tramlijnen 4 en 25. Deze zijn in tweeën geknipt.

Tram 4 rijdt de komende weken van de Molenlaan naar de achterzijde van Rotterdam Centraal en Diergaarde Blijdorp en als deel twee van de tocht van de centrumzijde van Rotterdam Centraal naar het Marconiplein. Tramlijn 25 van Carnisselande naar Schiebroek rijdt niet tussen Rotterdam Centraal en de Walenburgerweg. De 25 pendelt nu alleen van de Barendrechtse vinexwijk naar CS. Aan de achterzijde van het station kan op de tijdelijke tramlijn 125 worden gesprongen richting de Wilgenplaslaan. Via de fietstunnel naast CS kunnen passagiers van het ene trajectdeel van hun lijn naar het andere deel lopen.

RET-klanten die normaliter met tram 7 of 8 naar het Centraal Station reizen om daar de trein te pakken, moeten wat extra tijd inplannen voor een wandeling vanaf de halte Stadhuis op de Coolsingel of anders daar overstappen op de metro naar CS. 

December

De RET bezweert dat vanaf 9 december zeven van de acht nu omrijdende tramlijnen weer hun normale route rijden. Voor de 12, 21, 23 en 24 betekent dat dat ze de Coolsingel weer overgaan. Alleen tramlijn 8 rijdt dan nog tot mei volgend jaar een omleiding in verband met werkzaamheden op de Kleiweg.

Het Rotterdamse vervoersbedrijf raadt reizigers aan om op de site ret.nl/omleidingen te bezoeken voor een overzicht van alle vervallen en vervangende haltes. Ook de RET Real Time-app geeft deze informatie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

  • Binnenrotte (41%)
  • Schouwburgplein (20%)
  • Willemsplein (5%)
  • Parkkade (6%)
  • Stationsplein (5%)
  • Kralingse Bos (23%)
3657 stemmen