Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Verkeersonderneming komt met fietsenbank

Na de voedselbank en kledingbank krijgt Rotterdam ook een fietsenbank. De Verkeersonderneming vindt dat iedere Rotterdammer een fiets zou moeten hebben en dat is zeker op Zuid geen vanzelfsprekendheid.

Niet voor niets is gekozen voor de Afrikaanderwijk als locatie voor de eerste fietsenbank. Uit onderzoek blijkt dat op Zuid in vergelijking met de rest van de stad minder wordt gefietst. De een heeft er simpelweg geen geld voor, de ander is er niet mee opgegroeid. Zo is het fietsgebruik onder allochtonen lager dan onder autochtonen. En dan zijn er ook nog jongeren die liever niet op een fiets gezien willen worden.

Zondag is het symbolische startsein van de fietsenbank: binnen drie maanden moet de eerste vestiging opengaan. ,,Dit geeft ons de tijd om met de buurt te gaan kijken hoe we het gaan invullen. Gaan we fietsen uitlenen, uitdelen of verkopen? Daar moeten we over nadenken’’, zegt directeur Roger Demkes van de Verkeersonderneming, de organisatie die de bereikbaarheid van de regio moet verbeteren. ,,Je zou er heel lang op kunnen studeren, maar wij hebben besloten gewoon wat te proberen.’’ De bedoeling is dat er ook fietsenbanken in Delfshaven en Noord komen.

Geluk

Met het initiatief introduceert de Verkeersonderneming tegelijk een nieuwe term: mobiliteitsgeluk. Volgens de organisatie is er te weinig aandacht voor mensen die weinig tot geen toegang hebben tot vervoer. ,,Participeren aan de maatschappij is moeilijk als je niet mobiel bent. Neem bijvoorbeeld iemand die op Zuid woont, een baan zoekt, maar niet naar een sollicitatiegesprek kan in de haven’’, zegt Hans Stevens, bedenker van de term ‘mobiliteitsgeluk’. Wie mobiel is kan naar zijn werk, vrienden en familie en naar het ziekenhuis, als dat nodig is. Op Mobiliteitsgelukindex.nl kan iedereen vragen beantwoorden over zijn eigen situatie.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8940 stemmen